Tatranský dóm 2019/2020

Tatranský dóm 2019/2020

1. 2. 2020

V úterý 28.1.2020 jsem s našimi seniory jela na výlet do Vysokých Tater na Hrebienok, podívat se opět na krásný Tatranský dóm. Čekala jsem, že nás pojede hodně, ale že nás bude 39, to bylo milé překvapení.

Vyjeli jsme v 7 hod rychlíkem s přestupem v Žilině. Předpověď počasí nebyla příznivá, ale počasí neumím naplánovat. Za Žilinou jsme jeli se sněžením, a jak jsme se blížili k Tatrám, začala mlha. Do Smokovce jsme dojeli včas, hory schované, na lanovce fronta. Když jsme dojeli na Hrebienok, tak nebylo vidět polokoule, v nichž jsou sochy. Ale protože to znám, tak jsem své seniory nasměrovala a našli jsme je.

Polokoule mají průměr 25 m a výšku 11,5m. a jsou stále chlazeny. V jedné jsou soutěžní sochy a v druhé Tatranský dóm. Letošní téma je pocta Notre-Dame, neboli Chrámu Matky Boží v Paříži. Je to stavba UNESCO, která přišla 15.4.2019 požárem o část své krásy. Hlavním stavitelem byl jako každý rok Adam Bakoš a podílelo se na tom 18 sochařů z Česka, Litvy, Slovenska, Polska, Německa. Také spolupracoval i sklář Achilleas Sdoukas. Na stavbu se použilo 1880 kvádrů ledu a vážily 225 tun. Také letos se tu pořádají koncerty a svatby.

Tak jako každý rok, je to nádhera, která se nedá popsat, a i focení bylo těžší, bylo méně místa. Byla to krása, prosvětlená barevným světlem žlutooranžové barvy. Určitě si každý vzpomněl na požár, který jí část poničil.

Výlet se nám vydařil, všichni byli nadšeni krásou soch. A když po 13 hod. se mlha začala zvedat a ukázaly se nám majestátné hory a sluníčko, tak to byl další bonus našeho výletu. Před půl šestou jsme odjížděli, vlak jel bez zpoždění a doma jsme byli v 21 hod.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.