Tatranský dóm 2019/2020

Tatranský dóm 2019/2020

1. 2. 2020

V úterý 28.1.2020 jsem s našimi seniory jela na výlet do Vysokých Tater na Hrebienok, podívat se opět na krásný Tatranský dóm. Čekala jsem, že nás pojede hodně, ale že nás bude 39, to bylo milé překvapení.

Vyjeli jsme v 7 hod rychlíkem s přestupem v Žilině. Předpověď počasí nebyla příznivá, ale počasí neumím naplánovat. Za Žilinou jsme jeli se sněžením, a jak jsme se blížili k Tatrám, začala mlha. Do Smokovce jsme dojeli včas, hory schované, na lanovce fronta. Když jsme dojeli na Hrebienok, tak nebylo vidět polokoule, v nichž jsou sochy. Ale protože to znám, tak jsem své seniory nasměrovala a našli jsme je.

Polokoule mají průměr 25 m a výšku 11,5m. a jsou stále chlazeny. V jedné jsou soutěžní sochy a v druhé Tatranský dóm. Letošní téma je pocta Notre-Dame, neboli Chrámu Matky Boží v Paříži. Je to stavba UNESCO, která přišla 15.4.2019 požárem o část své krásy. Hlavním stavitelem byl jako každý rok Adam Bakoš a podílelo se na tom 18 sochařů z Česka, Litvy, Slovenska, Polska, Německa. Také spolupracoval i sklář Achilleas Sdoukas. Na stavbu se použilo 1880 kvádrů ledu a vážily 225 tun. Také letos se tu pořádají koncerty a svatby.

Tak jako každý rok, je to nádhera, která se nedá popsat, a i focení bylo těžší, bylo méně místa. Byla to krása, prosvětlená barevným světlem žlutooranžové barvy. Určitě si každý vzpomněl na požár, který jí část poničil.

Výlet se nám vydařil, všichni byli nadšeni krásou soch. A když po 13 hod. se mlha začala zvedat a ukázaly se nám majestátné hory a sluníčko, tak to byl další bonus našeho výletu. Před půl šestou jsme odjížděli, vlak jel bez zpoždění a doma jsme byli v 21 hod.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Netušila jsem, že v Tatrách něco takového tvoří. Je to nádhera! Moc ráda jsem si prohlédla fotky i přečetla článek. Díky :-)
Marie Seitlová
Děkuji všem, Jani v to doufám. A ne jen do Tater, snad i dále. Ráda na naše cestování vzpomínám.
Jana Levicka
Majka, dúfam, že raz sa vypravíme Majka, dúfam, že raz navštívime Tatranský dóm v osvedčenej trojke - Ty, ja a Lydka
Alena Vávrová
Majko, jedním slovem - krása! Dík za sdílení.
Jaroslava Handlová
Mám obdiv k těm tvůrcům - mě zebou ruce už když se na to jen dívám :-) Děkuji Majko, že jsi nás článkem i fotkami přenesla do té ledové krásy.
Hana Rypáčková
Krásné a jistě pomíjivé,
Hana Práglová
Ráda jsem se koukla na fotky. Chvála našich lidí mluví za vše. Já si s mou nožičkou netroufla. Je mi to líto,ale zdraví je pro mne až na 1.místě :)
Marie Seitlová
Děkuji všem, byla to opravdu krása a vím, že se příští rok vypravím do Tater znovu. Koleno ještě trochu bolí, ale byla jsem spokojená já i 38 našich seniorů.
Eliška Murasová
Majko, parádní výlet, jsi šikovná organizatorka, bezvadné fotky. Jen to pochroumané koleno se nemělo přihodit :-)
Soňa Prachfeldová
To je skutečná nádhera, obdivuji, co lidské ruce dokáží. Tatry jsou nádherné hory, trochu je znám, krásné místo pro takovou parádu. Majko překrásné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.