Komorní módní přehlídka v secesním domě U Nováků, Praha
FOTO: archiv autorky

Komorní módní přehlídka v secesním domě U Nováků, Praha

6. 2. 2020

Před pár dny mi zadrnčel telefon na pracovním stole. 
"Hele, Jano, dělám třicátého přehlídku v domě U Nováků, ve Vodičkovce, můžeš?" ozvalo se ve sluchátku.

Koukla jsem do kalendáře, mé druhé hlavy, a bez váhání jsem souhlasila. Termín totiž nebyl ničím blokován. A nejen to! Hlavou mi paralelně problesklo, že multifunkční secesní dům U Nováků, který byl původně  postavený jako 1. obchodní dům v Praze ve stylu Art Nouveau podle návrhu architekta Osvalda Polívky (např. navrhl i Obecní dům), jehož součástí je jedna z nejstarších pasáží v Praze a ve kterém byl v 60. letech minulého století první ofociální stripteas (Krása bez závoje), je obrovským příslibem uvidět jeho interiérové prostory, do kterých se běžně člověk nedostane. Ještě jsem se nestačila rozloučit s druhou stranou na telefonu a už jsem se těšila.

Módní přehlídka se uskutečnila v několika saloncích 2. patra části budovy, kde se nachází schodiště č. 5. Toto schodiště je nedaleko od vchodu do pasáže z ulice Vodičkova. Vchod je mnohým znám, neboť je zdobený na svém průčelí barevnou mozaikou od Jana Preislera, kterou vidno i z okna při cestování tramvají. Ale spíše je znám tím, že je často využíván návštěvníky divadla ABC.

Když jsem vystoupala po schodišti, ocitla jsem se v nádheře pozdního historismu, inspirovaného českým barokem, klasicismem a módní secesí. Překrásné. Salon, kde jsme měli zázemí k převlékání modelů, měl svá vitrážová okna s motivy zednářů směrována do Vodičkovy ulice. Dominantou mobiliáře v salonu bylo červené křeslo, ve kterém sedával údajně T.G.M. (neváhala jsem si v něm chvíli posedět) včetně pracovního stolu s rytinami, kde T.G.M. podepisoval některé smlouvy. Přehlédnout se nedaly dva obrazy, velký portrét rytíře Josefa Bartoně z Dobenína, průmyslníka a mecenáše, a jeho dcery Libuše Novákové.

Naše komorní přehlídka se povedla. Její průběh a náboj se ztotožnil s původní zamýšlenou funkcí tohoto překrásného domu, kde druhé patro mělo být vyhrazeno v rámci obchodního domu prodeji konfekce, galanterie, ale i nábytku či občerstvení. Toto souznění příjemně naladilo všechny zúčastněné, pro které byla módní přehlídka pořádána, ale také obohatilo nás, předvádějící modelky, ženy jedinečné a originální, což zachytila mj. i kamera Dany Kubátové. 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.