Výlet k Jelení a Svatohubertské studánce
Foto: autorka

Výlet k Jelení a Svatohubertské studánce

10. 2. 2020

Je nedělní slunné ráno. Už vím, kam se vydám. Hned po obědě odjíždíme kousek autem k rozcestí,,kudy vede naučná stezka. Sluníčko se schovalo, ale to nás neodradilo jít dál. Cestou,,která je rozježděná po těžbě dřeva těžkou technikou .Ani těmto lesům se kůrovec nevyhnul, i když zde lesy ještě nejsou tak úplně suché. Jediné, co vím, že tady někde je krásná Jelení a Svatohubertská studánka. Tak hurá za nimi.

Musíme po mezi, cesta je neprůchodná, plná bláta. Na poli je vidět posedy pro dravce. Tento kousek pole patří zdejšímu myslivci, a tak si chrání úrodu před hlodavci. Zda úspěšně, to se pozná na podzim. Začíná poprchávat. Teď, před cílem, přece nepůjdeme domů. A to už mezi stromy vidíme střechu posezení. V červnu 2019 byl v blízkosti studánek postaven Altán smíření. Záměrem projektu bylo vytvoření místa pro posezení, odpočinek, rozjímání a k vzájemnému porozumění.

Jelení studánka i posezení patří do správy evangelické církve se sídlem v obci Horní Krupá na Havlíčkobrodsku. Studánka byla místem setkávání věřících s evangelickými kazateli. Konaly se zde noční bohoslužby, čtení nebo předávání zakázané literatury. Od 60. let 20. století se u studánky nachází pamětní deska s kalichem.

Svatohubertská studánka je ve správě katolíků, ale to nic nemění na tom, že jsou obě krásné a udržované.

A to už se ubíráme k autu. Sice trochu jinou cestou, než bylo v plánu, ale vše dobře dopadlo a mokří, ale spokojeni jsme se vrátili do tepla domova.

Pár fotek snad doplní naše putování.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%