Revmatoidní artritida napadá měkké tkáně kloubu. Dá se léčit, když ji odhalíte včas
Ilustrační foto: ingimage.com

Revmatoidní artritida napadá měkké tkáně kloubu. Dá se léčit, když ji odhalíte včas

13. 2. 2020

Revmatoidní artritida je nejčastější chronické zánětlivé onemocnění. Postihuje zhruba 1 procento obyvatelstva, v Česku tedy asi 100 tisíc pacientů, a zhruba 3x častěji dopadá na ženy. Nemoc způsobuje otoky a bolesti kloubů, v nichž zánět postupně ničí vazy, chrupavky a kosti.

Výsledkem může být těžce deformovaný, bolestivý kloub, jenž výrazně ztratil svou pohyblivost.

Nejsou-li pacienti dobře léčeni, výrazně jim klesá kvalita života a dožívají se o 5 až 10 let méně. Nemoc je sice nevyléčitelná, ale je-li léčba zahájena včas, významná část nemocných dosáhne stavu bez příznaků a projevů onemocnění nebo se bude aspoň nemoc projevovat jen mírně (nízká aktivita). Mohou se také zlepšit funkční schopnosti kloubů a zabrání se jejich nevratnému poškození.

Součástí péče o nemocné je dále léčba bolesti, fyzioterapie a rehabilitace včetně lázní. Důležitá je také sociální a psychologická podpora. Někteří nemocní podstupují chirurgické zákroky. 

PŘÍZNAKY NEMOCI

Nemoc se může projevit horečkou, únavou a hubnutím; někdy se mohou objevit i revmatické uzly (podkožní boule velké několik milimetrů až centimetrů). Zánět může zasáhnout i plíce, oči, srdce či cévy. Proto jsou nejčastější příčinou smrti kardiovaskulární onemocnění.

Mezi nejčastější příznaky artritidy patří:

  • Bolest kloubů
  • Ztuhlost kloubů
  • Otoky kloubů

Zejména na začátku onemocnění se objevují bolesti kloubů různé intenzity. Klidová bolest a ztuhlost je horší ráno a obvykle trvá déle než hodinu. Nejdříve bývají postiženy kolenní klouby a klouby prstů a ruky. Zánět se projeví otokem, bolestivostí na pohmat a teplejší kůží.

U malé části pacientů příznaky zmizí, u ostatních se ale zhoršují a bolest se pomalu rozšiřuje na další části těla. Funkčnost napadených kloubů se časem snižuje v důsledku jejich destrukce. Mění se jejich tvar, především postavení zápěstí a prstů. Prsty se ohýbají a vytáčejí směrem k malíkové straně ruky. Život ohrožují komplikace způsobené postižením krční páteře. 

NEMOC JE NUTNÉ ODHALIT VČAS

RA nejprve napadá měkké tkáně kloubu, začíná zánětem v kloubní výstelce (tkáň, která vystýlá vnitřek kloubu).  Podobný zánět může vzniknout i ve šlachách a v kolemkloubních váčcích. Kosti jsou postiženy osteoporózou (úbytek vápníku).

Do odborné ordinace revmatologa byste se měli objednat s doporučením od praktického anebo jiného vašeho ošetřujícího lékaře. Nemoc revmatologové diagnostikují na základě svého nálezu zánětu v kloubech a výsledků dalších vyšetření, jako je rentgen, ultrazvuk (sono) či odběr krve.

Vývoj nemoci lze zvrátit nebo aspoň pozastavit, je-li nemoc včas rozpoznána a léčena. Za časnou RA se považuje onemocnění s trváním příznaků do 6 měsíců.

Marcela Alföldi Šperkerová

 

Více o revmatoidní artritidě si můžete přečíst v našem e-booku, který si můžete zdarma stáhnout do svého počítače. E-book najdete pod tímto článkem.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Ke stažení
RA.pdf

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%