Revmatoidní artritida napadá měkké tkáně kloubu. Dá se léčit, když ji odhalíte včas
Ilustrační foto: ingimage.com

Revmatoidní artritida napadá měkké tkáně kloubu. Dá se léčit, když ji odhalíte včas

13. 2. 2020

Revmatoidní artritida je nejčastější chronické zánětlivé onemocnění. Postihuje zhruba 1 procento obyvatelstva, v Česku tedy asi 100 tisíc pacientů, a zhruba 3x častěji dopadá na ženy. Nemoc způsobuje otoky a bolesti kloubů, v nichž zánět postupně ničí vazy, chrupavky a kosti.

Výsledkem může být těžce deformovaný, bolestivý kloub, jenž výrazně ztratil svou pohyblivost.

Nejsou-li pacienti dobře léčeni, výrazně jim klesá kvalita života a dožívají se o 5 až 10 let méně. Nemoc je sice nevyléčitelná, ale je-li léčba zahájena včas, významná část nemocných dosáhne stavu bez příznaků a projevů onemocnění nebo se bude aspoň nemoc projevovat jen mírně (nízká aktivita). Mohou se také zlepšit funkční schopnosti kloubů a zabrání se jejich nevratnému poškození.

Součástí péče o nemocné je dále léčba bolesti, fyzioterapie a rehabilitace včetně lázní. Důležitá je také sociální a psychologická podpora. Někteří nemocní podstupují chirurgické zákroky. 

PŘÍZNAKY NEMOCI

Nemoc se může projevit horečkou, únavou a hubnutím; někdy se mohou objevit i revmatické uzly (podkožní boule velké několik milimetrů až centimetrů). Zánět může zasáhnout i plíce, oči, srdce či cévy. Proto jsou nejčastější příčinou smrti kardiovaskulární onemocnění.

Mezi nejčastější příznaky artritidy patří:

  • Bolest kloubů
  • Ztuhlost kloubů
  • Otoky kloubů

Zejména na začátku onemocnění se objevují bolesti kloubů různé intenzity. Klidová bolest a ztuhlost je horší ráno a obvykle trvá déle než hodinu. Nejdříve bývají postiženy kolenní klouby a klouby prstů a ruky. Zánět se projeví otokem, bolestivostí na pohmat a teplejší kůží.

U malé části pacientů příznaky zmizí, u ostatních se ale zhoršují a bolest se pomalu rozšiřuje na další části těla. Funkčnost napadených kloubů se časem snižuje v důsledku jejich destrukce. Mění se jejich tvar, především postavení zápěstí a prstů. Prsty se ohýbají a vytáčejí směrem k malíkové straně ruky. Život ohrožují komplikace způsobené postižením krční páteře. 

NEMOC JE NUTNÉ ODHALIT VČAS

RA nejprve napadá měkké tkáně kloubu, začíná zánětem v kloubní výstelce (tkáň, která vystýlá vnitřek kloubu).  Podobný zánět může vzniknout i ve šlachách a v kolemkloubních váčcích. Kosti jsou postiženy osteoporózou (úbytek vápníku).

Do odborné ordinace revmatologa byste se měli objednat s doporučením od praktického anebo jiného vašeho ošetřujícího lékaře. Nemoc revmatologové diagnostikují na základě svého nálezu zánětu v kloubech a výsledků dalších vyšetření, jako je rentgen, ultrazvuk (sono) či odběr krve.

Vývoj nemoci lze zvrátit nebo aspoň pozastavit, je-li nemoc včas rozpoznána a léčena. Za časnou RA se považuje onemocnění s trváním příznaků do 6 měsíců.

Marcela Alföldi Šperkerová

 

Více o revmatoidní artritidě si můžete přečíst v našem e-booku, který si můžete zdarma stáhnout do svého počítače. E-book najdete pod tímto článkem.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
judita lišková
Myslím, že tady trochu došlo ke zmatení pojmů...článek je sice o artritidě, ale uvedené příznaky mohou klidně naznačovat artrózu. Ta vzniká postupně, je důsledkem opotřebení kloubů...artritida vzniká většinou rychleji a je to autoimunitní onemocnění. U něho je...to už článek zmiňuje.. důležitý symptom horečka a únava. Léčba nic moc, navíc se nejčastěji podávají nepříjemné, mnoho vedlejších účinků mající, kortikoidy.
ivana kosťunová
Z okruhu mých známých vím, že lze zmírnit příznaky, ale nelze tuto nemoc vyléčit . Prý základem je porucha imunity.
Danka Rotyková
Také mám pocit, že kdyby to fungovalo tak jak je napsáno, asi už by mi za těch 30 let lékaři pomohli.
Jan Zelenka
Artrózu mi diagnostikovali před 54 lety. Připravila mě o vrcholový sport. Od té doby jsem zběhal revmatologie v polovině republiky, tak, jak jsme se stěhovali. Léčil jsem se privátně i u našeho tehdy nejlepšího revmatologa doc. V.R. Ten mi jasně řekl, že tyto revmatologické potíže budou schopni léčit, až poznají, jak nemoc vzniká. Od té doby žádný pokrok nenastal Tohle je pouze komerční článek, který neříká plnou pravdu.
Karel Boháček
No z mých známých / a znám je od dětských let/ se nikomu nepodařilo vyléčit artritidu i když přišel brzo k lékaři.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%