Pomůže růžový šum statisícům seniorů?

Pomůže růžový šum statisícům seniorů?

17. 2. 2020

Spíte dobře? A chcete věnovat trochu svého času lékařům a vědcům, kteří potřebují ověřit, zda takzvaný růžový šum zlepšuje paměť, zatímco spíte?

To není žádná podvodná výzva jako např. „klidně se nacpěte, s naší pilulkou pak ve spánku zhubnete o 12 kg za týden“.  To je seriózní odborná studie, bez jaké by nevznikl žádný lék ani léčebný postup. Výzkumníci si stanovili jednoznačný a krásný cíl – chtějí zjistit, zda se dá zlepšit paměť během spánku.

Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ), jehož ředitelem je dobře známý psychiatr Cyril Höschl, by vás rád pozval do výzkumu, který se zabývá změnami spánku a paměti u mírné kognitivní poruchy a starší zdravé populace. Zároveň je zajímá, zda můžeme spánek a jeho rytmy využít ke zlepšení a upevňování paměti pomocí pouštění růžového šumu do uší (říká se tomu akustická stimulace spánku). Ústav hledá osoby mezi 60 a 85 lety se zdravým spánkem, kteří mají zdravou paměť nebo mírnou poruchu paměti. Jestli je vaše porucha paměti mírná, to se nakonec dozvíte právě tam. Jestli si občas nevzpomenete na něčí jméno, datum, číslo nebo co bylo minulou sobotu k večeři (tedy tak jako já), tak se vůbec nebojte a klidně se tam přihlaste.

Bezbolestné vyšetření a dokonce i experimentální spánek v hezkém  pokoji se konají v NÚDZ v Klecanech u Prahy. Než se tedy přihlásíte, zvažte, zda byste chtěli jednou i vícekrát do Klecan cestovat. Pro Pražáky je to snadné, klidně se tam přihaste :-) .

Více informací získáte na stránce https://www.nudz.cz/adcentrum/vyzkum-spankuapameti.html (určitě sem klikněte, jinak nevíte vše). Využít můžete také e-mail adcentrum@nudz.cz nebo telefonní číslo 283 088 161 (Jana Adámková).

Ano, podobný článek už vyšel loni v srpnu. NÚDZ prostě potřebuje další dobrovolníky. A cože to je růžový šum? Údajně je růžový šum tohle (to nemám z NÚDZ!):

 

Dejte si to potichu a neusněte J Růžový šum není ani bílý šum ani hnědý šum atd. Základní informace, podle mne hodně kvalitní, jsou v české Wikipedii zde.

PhDr. Oldřich Čepelka

Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.