O permoníkovi
FOTO: autorka

O permoníkovi

22. 2. 2020

Pomalu a jistě se blíží období Velikonoc. Na Velký pátek (podle pověsti) se otvírají skály s pokladem. A tak se stalo, že se mezi lidi podívali i permoníci.

Ten nejmenší se zakoukal ve světě lidí a nestihl se vrátit do skály. Pobíhal, volal, hledal, až uslyšel ťukání z malé chodby pod hradem. Šel za hlasem a došel až na Lipnici asi 10 km vzdálené od hradu, kde pracovali kameníci v lomech. Poprosil o práci, a protože mu kutání nebylo cizí, šla mu práce hezky od ruky.

Po roce se v období před Velikonocemi začal vyptávat na cestu na hrad. O Velkém pátku odešel, a protože se bál, aby se skála zase nezavřela, než dojde k ní, nezastavil se až pod hradem, kde se napil ze studánky pod skálou. Od té doby se jmenuje Permoníkova. Kousek od ní je ještě jedna - U tří jezírek. Chvilku trvalo, než jsme ji našli. Je zanedbaná, opomenutá. Ke třem jezírkům jsme také došli, a to po naučné stezce Březina, která je okružní. Je pojmenovaná po Otakaru Březinovi, který založil v Humpolci školu, dnešní zemědělskou. Na této stezce je k vidění i štola po těžbě zlata, dojde se až k židovskému hřbitovu a hradu Orlík, na kterém je vybudovaná rozhledna. Bohužel v zimním období je hrad nepřístupný. V létě určitě stojí za podívání nejen hrad, ale z rozhledny je nádherný výhled do okolí. Vyhládlo nám, a tak v místní rozkošské restauraci přišel oběd k chuti. Mají otevřeno denně a na jídelníčku je velmi často zvěřina.

A když už jsme na Rozkoši - část Humpolce - tak jen asi necelý kilometr směrem k HB po silnici se nachází Bransoudov. V dávných dobách malá vesnička a později statek, dnešní chatová osada s památnými stromy, svědky dob dávno minulých. Tři rybníčky za sebou v hodně hustě zarostlém a mokrém prostředí. Přesto je zajímavé je obejít a pokochat se stromy s obřími rozměry.

Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%