O permoníkovi
FOTO: autorka

O permoníkovi

22. 2. 2020

Pomalu a jistě se blíží období Velikonoc. Na Velký pátek (podle pověsti) se otvírají skály s pokladem. A tak se stalo, že se mezi lidi podívali i permoníci.

Ten nejmenší se zakoukal ve světě lidí a nestihl se vrátit do skály. Pobíhal, volal, hledal, až uslyšel ťukání z malé chodby pod hradem. Šel za hlasem a došel až na Lipnici asi 10 km vzdálené od hradu, kde pracovali kameníci v lomech. Poprosil o práci, a protože mu kutání nebylo cizí, šla mu práce hezky od ruky.

Po roce se v období před Velikonocemi začal vyptávat na cestu na hrad. O Velkém pátku odešel, a protože se bál, aby se skála zase nezavřela, než dojde k ní, nezastavil se až pod hradem, kde se napil ze studánky pod skálou. Od té doby se jmenuje Permoníkova. Kousek od ní je ještě jedna - U tří jezírek. Chvilku trvalo, než jsme ji našli. Je zanedbaná, opomenutá. Ke třem jezírkům jsme také došli, a to po naučné stezce Březina, která je okružní. Je pojmenovaná po Otakaru Březinovi, který založil v Humpolci školu, dnešní zemědělskou. Na této stezce je k vidění i štola po těžbě zlata, dojde se až k židovskému hřbitovu a hradu Orlík, na kterém je vybudovaná rozhledna. Bohužel v zimním období je hrad nepřístupný. V létě určitě stojí za podívání nejen hrad, ale z rozhledny je nádherný výhled do okolí. Vyhládlo nám, a tak v místní rozkošské restauraci přišel oběd k chuti. Mají otevřeno denně a na jídelníčku je velmi často zvěřina.

A když už jsme na Rozkoši - část Humpolce - tak jen asi necelý kilometr směrem k HB po silnici se nachází Bransoudov. V dávných dobách malá vesnička a později statek, dnešní chatová osada s památnými stromy, svědky dob dávno minulých. Tři rybníčky za sebou v hodně hustě zarostlém a mokrém prostředí. Přesto je zajímavé je obejít a pokochat se stromy s obřími rozměry.

Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Hezký výlet a moc se mi líbí pověsti, jaké pověsti asi vzniknou z naší doby ?
Jana Šenbergerová
Před lety jsme pobývali týden v Humpolci a navštívili i Lipnici. Bohužel nic z toho, o čem píšeš, si nepamatuji. Dík za fotky!
Alena Tollarová
Snad se na tu Vysočinu taky někdy podívám :)
Zuzana Pivcová
Moc hezké putování. Vzpomněla jsem si při něm na Helenčinu knížku pro děti, kde permoník vyprávěl o prázdninách pohádky jejímu vnukovi Matějovi každý večer, aby se mu nestýskalo.
Jitka Hašková
Krásný výlet. Děkuji.
Marie Seitlová
Maruško, krásně jsi nás provedla krásami Vysočiny. Díky i za fotky.
Naděžda Špásová
Trochu jsem se ztratila, ale pak jsem se dočetla, kde asi jsem. Tuhle oblast moc neznám, jen jsme kolem jezdili na Vysočinu. Na jaře a v létě je tam určitě krásně. Hezké fotky. :-)
Anna Potůčková
Díky za virtuální procházku a spoustu krásných fotek!
Marie Novotná
Hani Nováková, tady si tykame, jezdíš (te) kolem meho domu. já vidím Lipnici denně a nikdy se neokouká. Ten jeden muj kořen tam stále táhne. Díky za komentáře.
Dana Puchalská
Koukám jak je na Vysočině je krásně. Děkuji za pěkně zdokumentovanou procházku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.