Připravujeme červnové setkání "íčkařů" v Březnici. Přijeďte i vy!
FOTO: zamek-breznice.cz, V. Lintner

Připravujeme červnové setkání "íčkařů" v Březnici. Přijeďte i vy!

27. 2. 2020

V Březnici u Příbrami se uskuteční 11. června setkání íčkařů. Na programu je prohlídka místního zámku nebo návštěva zámeckého pivovaru s ochutnávkou piva. A hlavně se společně po nějaké době opět uvidíme "naživo". Akce je určena všem, kteří mají chuť a čas strávit zajímavý den.

Státní zámek Březnice má bohatou historii prolínající se několik století s českými dějinami. Jeho majiteli byli například Petr Zmzlík, blízký přítel Jana Husa, nebo Přibík Jeníšek z Újezda - královský prokurátor, jenž obžaloval 27 pánů popravených na Staroměstském náměstí. Na stavbě hradeb se podílel jeden z nejvýznamnějších českých stavitelů přelomu 15. a 16. století Benedikt Rejt z Pístova a na Blatné, jenž mimo jiné vyzdobil krásnou, pozdně gotickou klenbou Vladislavského sálu Pražského Hradu. A historickým unikátem je jedinečný renesanční interiér nejstarší zámecké knihovny v Čechách, který se dochoval takřka v nezměněné podobě.

Zámecký pivovar Herold byl odedávna nedílnou součástí březnického panství, první písemná zmínka o něm je z roku 1506. Během své dramatické historie prošel rukama mnoha šlechtických rodů, z poloviny vyhořel, byl několikrát zkonfiskován. Je jedním z nejstarších funkčních pivovarů v České republice a každý rok získává za kvalitu svých výrobků řadu ocenění. Výroba piva v současné době probíhá jen v části areálu, historické budovy jsou z valné části prázdné. Jsou to podle odborníků jedny z nejvzácnějších barokních průmyslových budov. I přesto od konce války chátraly, stejně jako památkově chráněná zahrada. V současné době probíhá prostřednictvím Modré nadace jejich revitalizace s cílem zachránit je a následně otevřít veřejnosti.

Zorganizovat akci nám pomůže místní Březnický klub seniorů Březnice v čele s Petrou Michvocíkovou. Těšit se můžete na krásně zachovalé interéry zámku, privátní komentovanou prohlídku zámeckého pivovaru, místní pivo i společný oběd.

Sejdeme se mezi půl desátou a desátou v zámeckém pivovaru, předpokládaný konec je kolem třetí odpoledne. Doprava na místo je individuální, nádraží v Březnici je nedaleko pivovaru (staví tam i některé rychlíky), do Březnice jezdí i autobus. Parkovat se dá přímo v pivovaru. Pokud bude velký zájem o společnou dopravu z Prahy, zajistíme vlastní autobus.

Cena je 350 Kč za osobu (pro účastníky cestující naším autobusem bude o něco vyšší). Zahrnuje vstupné na prohlídku zámku a pivovaru, občerstvení, oběd, pivo a nealkoholické nápoje. Na "Den s i60.cz" se registrujte emailem na i60@i60.cz.

Těšíme se na vás!

Jan Raška
Petr Orálek

 

čtenáři i60.cz
Hodnocení:
(4.5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.