Předjaří v Královské zahradě VIII
Foto: autorka

Předjaří v Královské zahradě VIII

2. 3. 2020

Letos se již po osmé koná v Empírovém skleníku na Pražském Hradě výstava "Předjaří v Královské zahradě". Začala letos brzy, již v pátek 28.2. Jaro se venku již chystá, tak i hradní zahradníci vypěstovali květiny pro tuto výstavu velmi časně. Vždy se snaží trochu květiny obměňovat, poprvé jsou vystaveny rozkvetlé větve mandloně, nové druhy tulipánů, narcisů, opět se můžeme potěšit velkým množstvím řebčíků, modřenců a klívií. Opravdu neobvyklé jsou některé tvary a barvy hvězdníků (amarylis), kterých je zde velká plejáda..

Druhá část skleníku je také letos upravena jako malá galerie, kde je přichystáno seznámení s dílem předního barokního malíře Petra Pavla Rubense, od jehož smrti letos uplyne 280 let. Jeho obraz "Shromáždění olympských bohů"  patří do kmenového fondu obrazárny Pražského hradu. Na výstavě je k vidění moderní fotoreprodukce obrazu ve velikosti 1:1.Originál malby je nyní zapůjčen na výstavě v italském Forli. O významu obrazu svědčí i to, že se za výpůjčku přimlouvali italský prezident, vláda a ministerstvo kultury. Pro milovníky umění je také vystaveno několik mistrovských děl zastupujících čínské a japonské laky ze sbírek Pražského hradu. Jsou to díla vzniklá za života Petra Pavla Rubense např. orientální lakovaná dřevěná truhla, nebo dvoukřídlý kabinet a další.

Výstava trvá do 8.3., otevřeno je denně i v pondělí 10:00-18:00, vstupné je jednotné 20 Kč jako v minulých letech. Poslední návštěvníci mohou vstoupit v 17:30. Doprava tram 22 do stanice Pražský hrad, vchod je vlevo brankou vedle Lvího Dvora, před hlavním stanovištěm bezpečnostních kontrol.

Informace jsem čerpala  z letáčku o výstavě a webové stránky 

https://www.hrad.cz/cs/kultura-na-hrade/program/predjari-v-kralovske-zahrade-viii-11980

Fotografie autorka.

Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%