Pórková polévka podle Pišty
FOTO: autorka

Pórková polévka podle Pišty

9. 3. 2020

Pórek je zeleninou, jejímuž pěstování se lidé věnují už více jak tři tisíce let. Do našich končin se dostal ze Středomoří a Středního východu. Má výborné dietní vlastnosti. Obsahuje řadu vitaminů a minerálů. Je bohatým zdrojem vlákniny. Výborně působí na naše zdraví.

Má prokazatelně protirakovinné účinky, chrání srdce, pomáhá udržovat správnou hladinu cukru, působí protizánětlivě. Navzdory tomu nepatří pórková polévka k oblíbencům na našich stolech. Můj manžel ji však má rád a proto ji vařívám poměrně často.

Léta jsem používala stejný recept: „Najemno nakrájený pórek a nastrouhanou kořenovou zeleninu lehce orestovat na másle či oleji, zaprášit moukou, chvíli míchat a po opražení mouky zalít nejlépe zeleninovým vývarem. Po chvíli vaření rozmixovat tyčovým mixérem, přidat další nakrájený pórek, zjemnit vajíčkem…a hotovo.“ Proto jsem s radostí uvítala recept, který míří do naší oblíbené maďarské kuchyně. Tradičně uvařenou pórkovou polévku obohacuji o na kolečka nakrájenou opečenou pikantní maďarskou klobásku. A výsledkem je polívečka zcela jiné chuti, kterou byste potěšili i drsného Ramba.

Recept na čtyři porce:

Suroviny: čerstvý pórek, polévková lžíce másla nebo oleje, cibule, mrkev, kousek petržele a celeru, 2 střední brambory, 1 polévková lžíce hladké mouky, dle uvážení pikantní papriková klobáska nebo cigáro (kvalita výrazně ovlivní konečnou chuť polévky), sůl

Cibuli, kořenovou zeleninu a brambory očistíme a nakrájíme na menší kousky, pórek na kolečka. V hrnci rozpustíme máslo a zeleninu spolu s bramborami na něm restujeme, až se krásně rozvoní. Zaprášíme moukou a za stálého míchání ještě chvíli restujeme. Poté zalijeme vývarem tak, aby asi o deset centimetrů přesahovala suroviny, osolíme a vaříme do měkka. Po změknutí polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do krémové konzistence. Mezitím na pánvi nasucho opékáme na kousky nakrájenou klobásku. Až pustí tuk a je pěkně křupavá, spolu se syrovým, nadrobno nakrájeným pórkem ji dáme rovnou do talíře.

Na závěr tip. Pro dobrý pocit, že prospívám manželovu zdraví, jsem do polévky na talíři přidala dvě polévkové lžíce uvařené pohanky. Chutnalo. Tak dobrou chuť i vám!

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%