Jak se doma zabavit a zachovat si klidnou mysl? Tady je pár tipů pro seniory
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak se doma zabavit a zachovat si klidnou mysl? Tady je pár tipů pro seniory

14. 3. 2020

Skutečnost, že s věkem rapidně roste závažnost průběhu onemocnění koronavirem je dostatečně známa. Jak si zachovat optimismus a vést i v této částečné izolaci plnohodnotný život?

Sedmašedesátiletá Jana z Plzně by mohla být příkladem aktivního seniorského života. Je vdova, její syn s rodinou žije v Praze, ale osamělá se většinou necítí, má dost přátel a žije velmi společensky: divadla, výstavy, plavání, setkání s přáteli. Vládní omezení se jí tak bezprostředně dotýkají: „Ta situace mě určitě zasáhne a omezí v mých aktivitách, kupodivu ale spíš než nějaké rozčarování pociťuji uklidnění, že jsou dána jasná pravidla a že se tímto přístupem podaří situaci zvládnout,“ říká Jana a dodává: „Musím říct, že i když jsem se doteď snažila žít víceméně svůj běžný život, narůstala ve mně tíseň z toho, co bude. Rozhodně budu dodržovat všechna doporučení a vyhýbat se většímu a možná i menšímu kolektivu.“

Co všechno se dá dělat, když se ocitneme v situaci, kdy je žádoucí, abychom kontakty s jinými lidmi omezili na minimum? Nabízíme pár tipů.

Úklid bytu, domu. Asi jsme neměli v plánu začít s jarním úklidem už měsíc před Velikonocemi, ale pokud k tomu nalezneme energii, určitě tím nic nezkazíme a na závěr nás čeká radost, že máme hotovo, a ještě v předstihu.

Jarní práce na zahradě. Pokud máme kde zahradničit, začínáme s tím obvykle nyní, ať už hrozí nákaza koronavirem či nikoliv. Letos to je zkrátka ideální činnost na vzduchu a s minimálním rizikem, že se tím dostaneme do kontaktu s jinými osobami. Často se práce na zahradě vyhýbají obloukem i členové vlastní rodiny, tudíž izolace zajištěna dokonale.

Úklid našeho virtuálního prostředí. Zase ten úklid, ale tentokrát alespoň vsedě. Otevřeme si svůj počítač a možná už na ploše na nás číhá spousta nepotřebných souborů. Další pak v dokumentech, stažených souborech, mailové poště atd. atd. V mobilu je zase dobré třeba projet seznam kontaktů.  Není teď ten správný čas na vyhazování a úklid?

Pořádek ve všech fotkách. Pokud máme ve skříni krabici od bot, nebo více krabic plných fotek, je právě vhodná doba udělat v nich systém a pořádek. Ale nejenom to. Je to šance si zavzpomínat na blízké osoby, krásná místa i na mládí. Jenže hodně z nás má už velký archiv fotek virtuálních, v mobilu, v počítači. A tady bude třeba taky třídit a často dokonce hodně mazat, protože méně je někdy více…

Pletení, háčkování, vyšívání. To už dávno neprovozujeme? Je čas zjistit, jestli jsme to nezapomněli, tedy asi spíše nezapomněly, a může nám to přinést nečekané potěšení a zklidnění. Rad a vzorů je na internetu nepočítaně.

Angličtina. Další jazyky. Procvičování, poslechy, videa. Využít můžeme třeba https://www.landigo.cz/, doporučené pražskou lektorkou angličtiny pro seniory Gabrielou Novákovou.

Videa z TedxPrague. TEDxPrague je nezisková iniciativa, jejímž centrem jsou myšlenky hodné šíření – sdílení podnětných nápadů a příběhů. Krátká videa jsou velmi zajímavá a inspirativní. https://www.tedxprague.cz/

Procházky a vycházky do lesa, parku. Denně nebo klidně 2x denně, tady žádná omezení nejsou. Jen pokud nejezdíme autem, bude lepší chodit v dosahu bydliště a nepřejíždět veřejnou dopravou.

A jak si poradíte vy?

 

koronavirus psychika
Hodnocení:
(4.6 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.