Život na dva metry neznamená konec světa
Ilustrační foto: ingimage.com

Život na dva metry neznamená konec světa

17. 3. 2020

Život na dva metry – tak vypadá realita současnosti. Je to bezpečná vzdálenost, při které by se člověk už neměl koronavirem přímo nakazit.

Pro řadu lidí ve vyšším věku však současná situace neznamená zásadní změnu. Žijí osaměle, a kdyby měli na dva metry někoho blízkého i v době předkoronovirové, byli by za to vděční. Jen na okraj – téměř padesát procent žen ve věku kolem sedmdesátky je ovdovělých či rozvedených. Což nutně neznamená, že žijí samy, ale reálně to u většiny platí.

Současná karanténa tak pro osamělé seniory neznamená zásadní změnu životního stylu, ale přináší vážná zdravotní rizika. I pokud budou striktně dodržovat všechna preventivní opatření, život na dva metry není prevencí psychických problémů a strachu z neznámého.

Orientovat se ve zprávách valících se ze všech stran, polopravdách v hromadných emailech či na sociálních sítích, zaručených informacích od známých, to není dnes jednoduché ani pro internetové a mediální přeborníky. Doporučení, aby lidé na 70 let nevycházeli, je logické, ale nedomyšlené. Ve městech, kde jsou rizika přenosu v současné chvíli velmi vysoká, je situace jednodušší - služby, nákupy na dálku a pomoc v nouzi je rychlejší a dostupnější. V menších obcích hodně záleží na sounáležitosti rodiny a ochotě ostatních lidí pomoci například s dovezením potravin. A  současná situace ukáže, jak vedení obce dokáže efektivně zorganizovat pomoc seniorům.

Na první pohled depka, kam jen oči dohlédnou...

Takže, milí starší a pokročilí, ani současná složitá situace by vás neměla připravit o všechny věci, ze kterých máte radost a potěšení. Máte rádi zahrádku? Vysvitlo sluníčko, vyražte na ni - v březnu je tam hodně práce, přesazování, množení, vysévání, hnojení, příprava skleníku po zimě... Užijte si ji sami, diskuze v klubu zahrádkářů o nejlepších odrůdách pro letošní rok si nechte tentokrát ujít. Chodíte rádi na procházky a nemůžete to doma vydržet? Vezměte si šálu či jinou improvizovanou roušku (pokud nemáte tu správnou) a jděte do parku či přírody. Opět sami. Vždy myslete na to, že podání ruky se sousedem nebo obejmutí v parku se teď nenosí. Chráníte tak sebe i ostatní.

Život na dva metry s rouškou je nyní základním pravidlem. Pokud rádi něco vytváříte, spojte příjemné s užitečným a pár roušek vyrobte třeba pro sebe, rodinu, sousedy. Není to zas tak složité, návod najdete třeba zde:

 

A pokud chcete být v kontaktu s blízkými a přáteli i bez roušky, zvolte raději telefon, email, facebook nebo některý z komunikačních aplikací jako je WhatsApp. S jejich instalací, pokud je ještě nemáte, pomůže syn/dcera či vnuk/vnučka.  Dobrá zpráva pro klienty O2 a T-Mobile je, že do konce dubna si můžete dopřát neomezená data za korunu.

I život na dva metry tak může mít v některých aspektech přívětivou tvář. Sáhněte po knížce, ke které se rádi vracíte, pusťte si film svého mládí, dělejte v rámci možností stejné věci jako předtím. Neseďte odevzdaně v křesle se zrakem upjatým na televizní obrazovku s nepřetržitým přílivem informací, kdy začnete dřímat a z dáli slyšíte další reportáž z Benátek. Ovšem už vlastně ani nevíte, zda se zrovna mluví o Benátkách v Itálii nebo v Pojizeří. Lepší je si stanovit časový rytmus, kdy si cíleně pustíte zpravodajství, abyste se dozvěděli, co je nového.

Ano, některé věci jsou přinejmenším dočasně minulostí, třeba vycházky mezi regály supermarketu či společenské akce a setkávání.  A život na dva metry přináší i komplikace – nákupy, zdravotní péče. Ať už vláda, starostové nebo dobrovolníci se snaží tyto komplikace zmírnit. A nebojte se požádat o pomoc ve své rodině, u známých i na úřadech. Využít k tomu můžete třeba speciální telefonní linky, které kromě těch centrálních (seznam najdete třeba v tomto článku), zřizují i jednotlivé obce.

Myslete na to, jak si i při omezeních užít každý den, i když je to na první pohled nemožné. Jak praví klasik: včera už bylo, zítra být nemusí, žijte dneškem. Na dva metry.

koronavirus
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%