Jak se zabavit v době karantény? Tady je několik tipů pro seniory
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak se zabavit v době karantény? Tady je několik tipů pro seniory

21. 3. 2020

Karanténa nařízená kvůli epidemii koronaviru uvěznila v domácnostech zejména seniory, kterým vláda doporučuje co nejméně vycházet z bytů. Co ale dělat? Jak se zabavit? Tady je několik tipů.

TELEVIZE

Jak již možná víte, od příštího týdne spouští Česká televize speciální vysílání pro seniory na novém programu ČT3. Vysílat bude denně od 9 do 17:25 hodin. Těšit se můžete na filmy ze zlatého televizního fondu, ale i tematické magazíny a základní informační servis. A také na hlasatelky! Více info zde.

FILM a VIDEA

Staré dobré komedie a celou řadu dalších filmů nabízí Národní filmový archiv zdarma na svém youtube  kanále Česká filmová klasika. Shlédnout můžete desítky filmů, mezi nimiž najdete určitě i ten, který jste milovali v mládí. Podivejte se zde.

Na Youtube se můžete třeba podívat i na hry Divadla Járy Cimrmana - klikněte zde.

Videa z TedxPrague. TEDxPrague je nezisková iniciativa, jejímž centrem jsou myšlenky hodné šíření – sdílení podnětných nápadů a příběhů. Krátká videa jsou velmi zajímavá a inspirativní. https://www.tedxprague.cz/

DIVADLO

Divadla jsou samozřejmě zavřená, ale některá se rozhodla bavit své diváky dále, a to prostřednictvím videí. Například Divadlo Dva natočilo pořady s Ivanou Chýlkovou, Bohumilem Kleplem, Monikou Absolonovou a dalšími. Podívat se můžete zde.

Máte-li rádi humor herce Jaroslava Duška, můžete shlédnout - samozřejmě také na vašem počítači, notebooku či tabletu - záznam jeho představení o koronaviru s humorem. Klikněte zde.

MUZEA
Co si tak zajít do muzea? Samozřejmě, zase jen virtuálně. On-line prohlídku si můžete udělat  přímo v Národním muzeu, stačí kliknout na toto místo.

Prohlédnout si můžete i sbírky olomouckého Muzea umění, vydejte se touto cestou.

JAZYKY

Co si tak procvičit cizí jazyky? Ideální je Duolingo - vyberete si jazyk, úroveň, kterou chcete procvičovat a Duolingo už vás povede... Ideální příležitost, jak trénovat paměť a udržovat si svěží mysl. Podívejte se zde.

Využít můžete i další platformu pro procvičování cizích jazyků - zde: https://www.landigo.cz/, doporučenou pražskou lektorkou angličtiny pro seniory Gabrielou Novákovou.

CVIČENÍ

Už vás z těch filmů, divadel a učení slovíček bolí hlava? Protáhněte se, zacvičte si. Tady je cvičení Seznam televize pro seniory.

A zde je sada cvičení na posílení jednotlivých partií - břicha, krční páteře, bederní páteře, kloubů atd. Podivejte se zde.

 

ZAVOLEJTE PŘÁTELŮM, ZNÁMÝM
Prolistujte svůj telefonní seznam, najdete v něm jistě jména lidí, které jste dlouho neviěli či neslyšeli. Zavolejte jim, zeptejte se, jak se jim daří, popovídejte si s nimi. Určitě je potěšíte a vy sami z toho budete mít dobrý pocit.

 

Máte další nápady, jak se zabavit v současné době? Podělte se o své tipy s našimi čtenáři a posílejte nám je na adresu i60@i60.cz, my je zařadíme do tohoto přehledu. Prosíme i zástupce kulturních institucí, neziskových organizací, spolků či firem, kteří se dostanou na toto místo - pište nám své tipy, rady, doporučení, nápady.  Děkujeme za spolupráci!

 

 

Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.