Úterý 24. března: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Úterý 24. března: Co by vám nemělo uniknout

24. 3. 2020

Češka, která je v tyrolském lyžařském středisku Ischgl v karanténě, se včera vydala na túru, kde se dostala do potíží. Zachránit ji musel vrtulník. Co dalšího by vám nemělo uniknout?

- Česko má 1394 potvrzených případů nemoci Covid-19, uzdravilo se sedm lidí. Na konci března by podle Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) mohlo být v ČR asi 3000 případů nákazy COVID-19. Na konci dubna se očekává kumulativně asi 15 000 nakažených

- Premiér ve svém projevu k národu mimo jiné řekl, že za kroky vlády je připraven nést plnou politickou zodpovědnost. Zároveň požádal o trpělivost, shovívavost: „Odpusťte nám dílčí chyby, kterých se dopouštíme, je jich řada.“ Poděkoval lékařům, hasičům, policistům, armádě, ale i učitelům, hercům či seniorům za to, jak zvládají těžkou situaci.

- Omezení volného pohybu osob v celé České republice, které má zabránit šíření nového typu koronaviru, prodloužila vláda do středy 1. dubna.

- Senioři budou nově ve velkých obchodech nakupovat od 08:00 do 10:00, v menších už omezení platit nebude.

- Pětadevadesátiletý muž s nemocí COVID-19, který v neděli večer zemřel v Nemocnici na Bulovce, se nakazil pravděpodobně v léčebně dlouhodobě nemocných (LDN). V zařízení jsou nakažení i další dva klienti a dva zaměstnanci.. Dnes zemřel druhý pacient, 45letý muž z Havířova s nádorovým onemocněním v pokročilém stavu.

 - Desetičlenný tým lidí z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT za týden vyvinul prototyp respirátoru s nejvyšším stupněm ochrany proti šíření nového typu koronaviru. Výroba se naplno rozběhne už příští týden na sedmi speciálních 3D tiskárnách, které budou moci vyprodukovat 400 až 500 kusů denně.

- Britský premiér Boris Johnson navzdory svým původním tvrzením nařídil Britům zůstat doma a nevycházet, pokud to nebude nezbytně nutné. Koronavirová pandemie podle něj představuje největší ohrožení, jakému Británie čelí za uplynulé desítky let.

- Dobrý zpráva z Itálie. Šíření koronaviru v nejhůře postižené zemi Evropy se zpomaluje. Ze statistik posledních tří dní vyplývá, že se zpomalil nárůst počtu nově nakažených pacientů i obětí nemoci Covid-19, kterou koronavirus SARS-CoV-2 způsobuje.

- Češka, která je nyní v tyrolském lyžařském středisku Ischgl v karanténě, se včera vydala na túru, kde se dostala do potíží. Zachránit ji musel vrtulník. Uvedla to agentura APA.  

- Šéf krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula letos podle bookmakerů získá státní vyznamenání (1,65:1), pravděpodobné je i to, že se do konce příštího roku stane ministrem zdravotnictví (1,8:1). Naopak současný ministr Adam Vojtěch (za ANO) ve funkci do konce letošního roku pravděpodobně nevydrží (1,5:1). Vyplývá to z vyjádření zástupců sázkových kanceláří.

 

Každé ráno  budeme na tomto místě připravovat souhrn nejdůležitějších událostí za posledních 24 hodin, tak, abyste v této krizové době byli v obraze  a měli na jednom místě aktuální informace.

 

 

koronavirus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.