Pátek 27. března: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pátek 27. března: Co by vám nemělo uniknout

27. 3. 2020

Čísla rostou. Během posledních 24 hodin se zvýšil v Česku počet testovaných lidí na koronavirus, počet nemocných i počet lidí, které nemoci podlehli. Nákaza vstoupila do několika zařízení, která se starají o seniory.

- Česká republika má devět obětí koronaviru, celkem bylo potvrzeno 2279 případů nákazy, uzdravených je jedenáct.

- V domově pro seniory v Praze Michli, kde je asi 70 klientů, byl potvrzen koronavirus. Někteří senioři skončili v Nemocnici na Bulovce, uvedla ČT. Domov pro seniory U Trati v Litoměřicích je v karanténě. Jeden z jeho obyvatel měl pozitivní test na koronavirus. Ležel na interně litoměřické nemocnice. V okamžiku podezření na nákazu ho zdravotníci převezli na infekční oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

- Stát začne testovat systém tzv. chytré karantény v pondělí na jižní Moravě. Informoval o tom, předseda Ústředního krizové štábu Roman Prymula. Systém by se pak měl na území celé České republiky rozšířit po Velikonocích.

- Odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ by mohli do tří týdnů dodat nemocnicím 500 plicních ventilátorů pro lidi nakažené koronavirem. V současnosti mají vyvinutý prototyp ventilátoru CoroVent, který testují, aby mohl jít co nejdříve na certifikaci a do nemocnic.

- V Evropě bude čím dál větší nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, varují dodavatelé. Pandemie nemoci Covid-19 brání v dopravě zemědělských produktů a lidí, kteří je sklízejí. Upozornila na to agentura Reuters.

- Čeští zdravotníci, sociální pracovníci a záchranáři nakonec mohou dál denně dojíždět do zaměstnání v Německu a Rakousku. Hrozící nucený pobyt v zahraničí a následnou karanténu pomohl zažehnat tlak německých a rakouských politiků. Tisíce lidí tak dostaly na vybranou ze dvou možností - buď si musely najít přechodné bydliště, nebo s prací v Německu či Rakousku skončit. Opatření vystrašilo zejména německé a rakouské nemocnice a pečovatelské instituce. Obávaly se, že čeští zaměstnanci zůstanou doma, a budou tak chybět právě v náročném období boje s pandemií. Politici z Německa i Rakouska, včetně kanceléřky Merkelové, se proto snažili přesvědčit premiéra Andreje Babiše, aby vláda omezení nezpřísňovala aspoň pro tyto zaměstnance.Babiš, který původně nechtěl dělat v omezení pro pendlery výjimky, nakonec svolil a změnu zařídil.

- Česká republika nabídne Itálii a Španělsku 10 tisíc ochranných obleků určených pro zdravotnický personál. Obě jihoevropské země se potýkají s vysokým nárůstem počtu nakažených a obětí nového koronaviru. Dohromady evidují přes 100 tisíc nakažených a přes 10 tisíc obětí. 

- Ministerstvo zdravotnictví proto spustilo pod číslem 1212 také linku první psychické pomoci. Linka je bezplatná a určena všem občanům.

 

 

 Každé ráno  budeme na tomto místě připravovat souhrn nejdůležitějších událostí za posledních 24 hodin, tak, abyste v této krizové době byli v obraze  a měli na jednom místě aktuální informace.

koronavirus
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.