Pátek 27. března: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pátek 27. března: Co by vám nemělo uniknout

27. 3. 2020

Čísla rostou. Během posledních 24 hodin se zvýšil v Česku počet testovaných lidí na koronavirus, počet nemocných i počet lidí, které nemoci podlehli. Nákaza vstoupila do několika zařízení, která se starají o seniory.

- Česká republika má devět obětí koronaviru, celkem bylo potvrzeno 2279 případů nákazy, uzdravených je jedenáct.

- V domově pro seniory v Praze Michli, kde je asi 70 klientů, byl potvrzen koronavirus. Někteří senioři skončili v Nemocnici na Bulovce, uvedla ČT. Domov pro seniory U Trati v Litoměřicích je v karanténě. Jeden z jeho obyvatel měl pozitivní test na koronavirus. Ležel na interně litoměřické nemocnice. V okamžiku podezření na nákazu ho zdravotníci převezli na infekční oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

- Stát začne testovat systém tzv. chytré karantény v pondělí na jižní Moravě. Informoval o tom, předseda Ústředního krizové štábu Roman Prymula. Systém by se pak měl na území celé České republiky rozšířit po Velikonocích.

- Odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ by mohli do tří týdnů dodat nemocnicím 500 plicních ventilátorů pro lidi nakažené koronavirem. V současnosti mají vyvinutý prototyp ventilátoru CoroVent, který testují, aby mohl jít co nejdříve na certifikaci a do nemocnic.

- V Evropě bude čím dál větší nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, varují dodavatelé. Pandemie nemoci Covid-19 brání v dopravě zemědělských produktů a lidí, kteří je sklízejí. Upozornila na to agentura Reuters.

- Čeští zdravotníci, sociální pracovníci a záchranáři nakonec mohou dál denně dojíždět do zaměstnání v Německu a Rakousku. Hrozící nucený pobyt v zahraničí a následnou karanténu pomohl zažehnat tlak německých a rakouských politiků. Tisíce lidí tak dostaly na vybranou ze dvou možností - buď si musely najít přechodné bydliště, nebo s prací v Německu či Rakousku skončit. Opatření vystrašilo zejména německé a rakouské nemocnice a pečovatelské instituce. Obávaly se, že čeští zaměstnanci zůstanou doma, a budou tak chybět právě v náročném období boje s pandemií. Politici z Německa i Rakouska, včetně kanceléřky Merkelové, se proto snažili přesvědčit premiéra Andreje Babiše, aby vláda omezení nezpřísňovala aspoň pro tyto zaměstnance.Babiš, který původně nechtěl dělat v omezení pro pendlery výjimky, nakonec svolil a změnu zařídil.

- Česká republika nabídne Itálii a Španělsku 10 tisíc ochranných obleků určených pro zdravotnický personál. Obě jihoevropské země se potýkají s vysokým nárůstem počtu nakažených a obětí nového koronaviru. Dohromady evidují přes 100 tisíc nakažených a přes 10 tisíc obětí. 

- Ministerstvo zdravotnictví proto spustilo pod číslem 1212 také linku první psychické pomoci. Linka je bezplatná a určena všem občanům.

 

 

 Každé ráno  budeme na tomto místě připravovat souhrn nejdůležitějších událostí za posledních 24 hodin, tak, abyste v této krizové době byli v obraze  a měli na jednom místě aktuální informace.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danuše Onderková
Ano, je pěkné když se všichni semkneme a snažíme se si navzájem pomáhat. Nelíbí se mi ovšem, když naše vláda rozhodla o humanitární pomoci pro Čínu s ochrannými pomůckami a nám je Čína prodá za veliké peníze.
Eva Hynkova
Díky za info, přeji pevné nervy nám všem.
Anna Potůčková
Díky za shrnutí důležitých informací.
Marie Seitlová
Díky za info.
Irena Mertová
Dcera byla nucena cosi vyřídit v jednom DD ve středních Čechách - a první, co tamní sestra udělala, bylo, že se k ní vrhla a podávala jí ruku (bez rukavic)... tak snad se pak šla umýt....
Dana Puchalská
Ano. Málo ochranných pomůcek je leckde.
Jitka Hašková
Díky za info. není divu, že se koronavirus rozšiřuje v DD, vždyť je tam nedostatek ochranných pomůcek pro personál a senioři snad nemají roušky vůbec, jak jsem viděla v TV. Také jsou na tom špatně v dětských domovech. Viděla jsem snímek v TV, jak tam chodí vypomáhat učit učitelé. Ti mají roušky, ale děti vůbec. Je toho hodně, ta na hromadná zařízení nějak není čas a je to podle mě doutnající bomba.
Soňa Prachfeldová
Díky za čerstvé přehledné info.
František Matoušek
To je první co čtu. Díky za stručný přehled.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.