Neděle 29. března: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Neděle 29. března: Co by vám nemělo uniknout

29. 3. 2020

Děláte z nás nekompetentní blbečky. Stovky seniorů budete mít na svědomí vy. Tyto a další věty padaly na hlavy ministra zdravotnictví a ministryně práce a sociálních věcí z úst vedoucích pracovníků zařízení pro seniory. Kritizují je za to, že stát včas nevybavil domovy seniorů potřebným zdravotnickým materiálem.

- V zařízeních pro seniory stále chybí roušky, respirátory, dezinfekce, rukavice. Ačkoliv právě senioři jsou nejohroženější skupinou a vedoucí pracovníci těchto zařízení dlouho volají o pomoc, zásoby zdravotních pomůcek se dostávají do těchto zařízení až v těchto dnech. „Nechali jste nás v tom, odkázali na oddanost, houževnatost, solidaritu a sílu managementu, týmů a jednotlivců. My se nevzdáme! Já za sebe .... ze svého zařízení odejdu poslední....ale, ten kdo bude mít stovky starých lidí na svědomí, jste Vy, a Vy si to zodpovíte,” píše mimo jiné v otevřeném dopise ministrům viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Daniela Lusková.

- Domovy seniorů, pečovatelské služby, LDN a další zařízení rovněž kritizují nařízení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby uvolnili 10% kapacit pro nemocné koronavirem. Přitom většina těchto zařízení mají kapacity na 100 % zaplněné.

- Celkem se onemocnění COVID-19 prokázalo u 2775 lidí, zemřelo 16 lidí a jen 11 se uzdravilo. Čísla rapidně stoupají i v nejpostiženějších zemích. V USA počet nemocných přesáhl 120 000, v Itálii zemřelo už více než 10 000 lidí. Počet lidí, kteří podlehli nemoci COVID-19 stoupá rapidně i ve Španělsku či Iránu.

- Ministerstvo zdravotnictví vyčlení ve čtyřech nemocničních zařízeních lůžka pro nakažené seniory. Bude jich 329 a půjde o pražské nemocnice Na Bulovce, Na Františku, ve středočeských Lázních Toušeň a zařízení v Těchoníně v Pardubickém kraji. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

- V domácí karanténě je i pražský arcibiskup Dominik Duka. Biskup Karel  Herbst měl pozitivní test na koronavirus. Uvedla to Česká televize s tím, že v karanténě jsou i ostatní pražští biskupové.

- Prezident Miloš Zeman odmítl vyhlásit amnestii. Reagoval tak na podnět advokátů, kteří mu tento krok navrhli v souvislosti s pandemií nového typu koronaviru. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v sobotu v tiskové zprávě sdělil, že Zeman je zásadním odpůrcem plošné amnestie. Zároveň tento podnět v současné epidemiologické a ekonomické situaci považuje za škodlivý. Advokáti navrhovali amnestii proto, aby se propuštění vězni mohli v době pandemii pomoci starat o své rodinné příslušníky.

 

 

 Každé ráno  budeme na tomto místě připravovat souhrn nejdůležitějších událostí za posledních 24 hodin, tak, abyste v této krizové době byli v obraze  a měli na jednom místě aktuální informace.

koronavirus
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%