Neděle 29. března: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Neděle 29. března: Co by vám nemělo uniknout

29. 3. 2020

Děláte z nás nekompetentní blbečky. Stovky seniorů budete mít na svědomí vy. Tyto a další věty padaly na hlavy ministra zdravotnictví a ministryně práce a sociálních věcí z úst vedoucích pracovníků zařízení pro seniory. Kritizují je za to, že stát včas nevybavil domovy seniorů potřebným zdravotnickým materiálem.

- V zařízeních pro seniory stále chybí roušky, respirátory, dezinfekce, rukavice. Ačkoliv právě senioři jsou nejohroženější skupinou a vedoucí pracovníci těchto zařízení dlouho volají o pomoc, zásoby zdravotních pomůcek se dostávají do těchto zařízení až v těchto dnech. „Nechali jste nás v tom, odkázali na oddanost, houževnatost, solidaritu a sílu managementu, týmů a jednotlivců. My se nevzdáme! Já za sebe .... ze svého zařízení odejdu poslední....ale, ten kdo bude mít stovky starých lidí na svědomí, jste Vy, a Vy si to zodpovíte,” píše mimo jiné v otevřeném dopise ministrům viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Daniela Lusková.

- Domovy seniorů, pečovatelské služby, LDN a další zařízení rovněž kritizují nařízení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby uvolnili 10% kapacit pro nemocné koronavirem. Přitom většina těchto zařízení mají kapacity na 100 % zaplněné.

- Celkem se onemocnění COVID-19 prokázalo u 2775 lidí, zemřelo 16 lidí a jen 11 se uzdravilo. Čísla rapidně stoupají i v nejpostiženějších zemích. V USA počet nemocných přesáhl 120 000, v Itálii zemřelo už více než 10 000 lidí. Počet lidí, kteří podlehli nemoci COVID-19 stoupá rapidně i ve Španělsku či Iránu.

- Ministerstvo zdravotnictví vyčlení ve čtyřech nemocničních zařízeních lůžka pro nakažené seniory. Bude jich 329 a půjde o pražské nemocnice Na Bulovce, Na Františku, ve středočeských Lázních Toušeň a zařízení v Těchoníně v Pardubickém kraji. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

- V domácí karanténě je i pražský arcibiskup Dominik Duka. Biskup Karel  Herbst měl pozitivní test na koronavirus. Uvedla to Česká televize s tím, že v karanténě jsou i ostatní pražští biskupové.

- Prezident Miloš Zeman odmítl vyhlásit amnestii. Reagoval tak na podnět advokátů, kteří mu tento krok navrhli v souvislosti s pandemií nového typu koronaviru. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v sobotu v tiskové zprávě sdělil, že Zeman je zásadním odpůrcem plošné amnestie. Zároveň tento podnět v současné epidemiologické a ekonomické situaci považuje za škodlivý. Advokáti navrhovali amnestii proto, aby se propuštění vězni mohli v době pandemii pomoci starat o své rodinné příslušníky.

 

 

 Každé ráno  budeme na tomto místě připravovat souhrn nejdůležitějších událostí za posledních 24 hodin, tak, abyste v této krizové době byli v obraze  a měli na jednom místě aktuální informace.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Už Karel Čapek říkal: "Hledá se viník. To je nejúspěšnější útěcha v pohromách". Ani já nevidím cestu v tom hledat viníka. Nejsou roušky, není desinfekce, není místo na pokoje v karanténě - to je třeba řešit. Věřím, že obsluha v DD je především nešťastná, i oni by to rádi řešili, ale jsou bezmocní. Je rozdíl si o tom přečíst a být v první linii. Nevím, jak bych se chovala na jejich místě.
Danka Rotyková
Souhlas s Jaou Kollinovou.
Jana Kollinová
Nelze slovy vyjádřit a dostatečně ocenit všechny, kteří jsou v prvních liniích v boji s koronavirem. Sdílím jejich bolest, pocity bezmocnosti a rozhořčení nad pochybeními institucí zodpovědných za ochranu zdraví občanů, ale co mě zarmucuje mnohem více, že právě tato rozhořčení se koncentrují do vyslovení téměř středověkých "kleteb" na politické osobnosti, jejichž povinností je seznamovat občany s nepopulárními opatřeními - viz citace shora uvedená: „ ......ale, ten kdo bude mít stovky starých lidí na svědomí, jste Vy, a Vy si to zodpovíte,” ... Boží soud? Z toho mě mrazí. :-( Kdo je pozitivní a empatický může sledovat snahy a pozitivní výsledky vědeckých týmů, zdravotnického personálu ...... dál nebudu jmenovat, protože bych na někoho mohla zapomenout. Bude líp a sejdeme se opět v lepších časech. :-)
Dana Puchalská
Ano, personálu v DD a DS je žalostně málo.
Anna Potůčková
Děkuji za důležité informace na jednom místě!
Eva Hynkova
Děkuji za přehled událostí.
Jitka Hašková
Děkuji, bohužel s těmi Domovy seniorů se to dalo čekat. Ministr zdravotnictví se tomu vůbec nevěnoval. Jsem zvědavá, kdy to vypukne v dětských domovech. Tam také nic nemají.
František Matoušek
Díky za tyto infromace
Soňa Prachfeldová
Děkuji . Seniorů a jejich personálu je mi moc líto. Situace pro ně je moc těžká, když jsem chodila na návštěvu na LDN, viděla jsem, jak málo těm bezmocným stačí, aby odešli. Celý svět žije v napětí. Držme se.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.