Detaily, které mě baví - 2.
Foto: autorka

Detaily, které mě baví - 2.

2. 4. 2020

Na začátku března jsem uveřejnila na Íčku článek, ve kterém jsem popsala svoji slabost pro výzdobu domů z přelomu 19. a 20. století. K článku jsem přidala fotografie některých detailů pražských budov, které mě zaujaly. Vzhledem k tomu, že článek byl příznivě přijat a objevily se i otázky, zda bude pokračování, rozhodla jsem se předvést vám další ze svých fotografií. Nechtěla jsem, aby to byla jen jednotvárná řada maskaronů, a proto jsem pro zpestření zařadila i ukázku malířské výzdoby fasády.

0-3

Na titulní fotce a v první trojici jsem vám chtěla představit novorenesanční dům v ulici Dukelských hrdinů v Praze 7. Architektem byl Jan Zeyer, bratr básníka Julia Zeyera. Jeho práci silně ovlivnil Antonín Wiehl, se kterým spolupracoval na některých návrzích. Fasáda má sgrafitovou výzdobu a jsou na ní půvabně zpodobněni sv. Václav, sv. Ludmila a další postavy z českých dějin.

4-5

Detaily z fasády domu č. 8 v Hybernské ulici v Praze 1. Historizující fasáda spojuje novorenesanční a novobarokní prvky se secesní výzdobou. Autorem plánů je J. Blecha. Domu se říkávalo U Cikánů nebo U Ramišů.

6

Něžná dívčí tvář z průčelí secesního hotelu Central v Hybernské ulici. Na přelomu 19. a 20. století ho vybudoval Quido Bělský podle plánu Františka Ohmanna a jeho žáků. Zajímavostí je, že zdejší divadelní sál využíval kabaret Červená sedma.

7-8

U vchodu secesního domu č. 1 v ulici Na Struze blízko Národního divadla hlídají tyto dvě busty. Že by pan a paní domácí?

9

Balkón domu na roku ulic Na Struze a Vojtěšská zdobí hlava a ruce šaška.

10

Dívčí tvář z domu u Tří bílých beránků v ulici 28. října. V přízemí tohoto domu se dnes nachází vchod do metra.

11

Hlava děvčete v kroji zdobí budovu školy ve Vojtěšské ulici.

12

Dáma se secesními šperky z Pařížské ulice č. 18.

13-15

Detaily výzdoby secesní budovy Pražské úvěrní banky, které se také říká Palác Rapid. Sochařské dekorace jsou vrcholným dílem Celdy Kloučka, českého sochaře, štukatéra, designéra, pedagoga a paleontologa.

16-18

Poslední trojice maskaronů je z Prahy 7 - Bubenče, která je také lokalitou s množstvím secesních činžovních domů. Dům U lipové ratolesti v Čechově ulici je ozdoben husitskými výjevy.

Závěrečný vousáč je z nájemního domu arch. Balšánka v Čechově ulici č. 9.

 

Najít bližší údaje o stavbách mi pomohly tyto webové stránky:

https://pamatkovykatalog.cz/

https://cs.wikipedia.org/

http://langweil.info/index.php/langweil

Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.