Detaily, které mě baví - 2.
Foto: autorka

Detaily, které mě baví - 2.

2. 4. 2020

Na začátku března jsem uveřejnila na Íčku článek, ve kterém jsem popsala svoji slabost pro výzdobu domů z přelomu 19. a 20. století. K článku jsem přidala fotografie některých detailů pražských budov, které mě zaujaly. Vzhledem k tomu, že článek byl příznivě přijat a objevily se i otázky, zda bude pokračování, rozhodla jsem se předvést vám další ze svých fotografií. Nechtěla jsem, aby to byla jen jednotvárná řada maskaronů, a proto jsem pro zpestření zařadila i ukázku malířské výzdoby fasády.

0-3

Na titulní fotce a v první trojici jsem vám chtěla představit novorenesanční dům v ulici Dukelských hrdinů v Praze 7. Architektem byl Jan Zeyer, bratr básníka Julia Zeyera. Jeho práci silně ovlivnil Antonín Wiehl, se kterým spolupracoval na některých návrzích. Fasáda má sgrafitovou výzdobu a jsou na ní půvabně zpodobněni sv. Václav, sv. Ludmila a další postavy z českých dějin.

4-5

Detaily z fasády domu č. 8 v Hybernské ulici v Praze 1. Historizující fasáda spojuje novorenesanční a novobarokní prvky se secesní výzdobou. Autorem plánů je J. Blecha. Domu se říkávalo U Cikánů nebo U Ramišů.

6

Něžná dívčí tvář z průčelí secesního hotelu Central v Hybernské ulici. Na přelomu 19. a 20. století ho vybudoval Quido Bělský podle plánu Františka Ohmanna a jeho žáků. Zajímavostí je, že zdejší divadelní sál využíval kabaret Červená sedma.

7-8

U vchodu secesního domu č. 1 v ulici Na Struze blízko Národního divadla hlídají tyto dvě busty. Že by pan a paní domácí?

9

Balkón domu na roku ulic Na Struze a Vojtěšská zdobí hlava a ruce šaška.

10

Dívčí tvář z domu u Tří bílých beránků v ulici 28. října. V přízemí tohoto domu se dnes nachází vchod do metra.

11

Hlava děvčete v kroji zdobí budovu školy ve Vojtěšské ulici.

12

Dáma se secesními šperky z Pařížské ulice č. 18.

13-15

Detaily výzdoby secesní budovy Pražské úvěrní banky, které se také říká Palác Rapid. Sochařské dekorace jsou vrcholným dílem Celdy Kloučka, českého sochaře, štukatéra, designéra, pedagoga a paleontologa.

16-18

Poslední trojice maskaronů je z Prahy 7 - Bubenče, která je také lokalitou s množstvím secesních činžovních domů. Dům U lipové ratolesti v Čechově ulici je ozdoben husitskými výjevy.

Závěrečný vousáč je z nájemního domu arch. Balšánka v Čechově ulici č. 9.

 

Najít bližší údaje o stavbách mi pomohly tyto webové stránky:

https://pamatkovykatalog.cz/

https://cs.wikipedia.org/

http://langweil.info/index.php/langweil

Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Moc děkuji :-).
Jan Zelenka
Máte moc pěkné fotky. Při studiu historie mne nejvíce zaujala architektura. Vypovídá pochopitelně o své době. A o tehdejším estetickém cítění. Dnešní moderní architektura mi nic neříká. jsem kořeny někde jinde.
Jitka Hašková
Překrásné. Děkuji. Také se ráda dívám ozdoby na fasádách starých domů v Praze i jinde, ale nikdy jsem se nevěnovala tomu, abych je nějak systematicky fotila.
Marie Bartošová
Perfektní! Nejen proto, že je to ,,můj šálek čaje", ale líbí se mi i fotky i popisky.
Alena Tollarová
Naši předci si dovedli se svými příbytky vyhrát. Co zbyde po naší generaci? Ano, krásné detaily mě baví :)
Elena Valeriánová
Nemám moc příležitostí chodit pražskými ulicemi, když jsem tam byla předloni na vánočním setkání íčka, tak následující den jsem se sama toulala a fascinovaly mě právě domovní znamení a různé ozdůbky. Vy máte navíc tu výhodu, že Prahu znáte. Děkuji, ráda jsem se dívala vaším pohledem.
Martina Růžičková
Moc vám všem děkuji. Mám radost, že se nás více dívá vzhůru na díla mistrů štukatérů :-).
Vladislava Dejmková
Mám ráda architekturu. Vždycky, když něco takového vidím, přemýšlím o tom, kdo si takto nechal vyzdobit dům a proč. Někdy se to dá odhadnout, ale často ne. Někdy to mohla být módní záležitost, touha odlišit se, potřeba vyjádřit se... Kdo ví? Ale je to krásné.
Dana Novotná
Tak to jste můj člověk. Taky chodím s hlavou vzhůru. A je spousta takových domů po celé republice. Třeba Olomouc- krása, ale třeba i jiná města. Stačí se jen dívat.
Naděžda Špásová
Martino, krásné. To byli tenkrát umělci. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...