Středa 1. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Středa 1. dubna: Co by vám nemělo uniknout

1. 4. 2020

Potvrzují se očekávání epidemiologů. Počet nakažených koronavirem v České republice roste a v následujících třech týdnech bude pandemie ještě sílit. Nemocnice se po celé republice připravují na nápor nemocných.

- V Česku je 3508 potvrzených případů nákazy koronavirem. Z nemoci COVID-19 se uzdravilo 61 lidí, 39 onemocnění podlehlo.

- Stát pořídí do všech nemocnic v Česku termokamery, dnes jich objednal 500, uvedl ministr zdravotnictví Vojtěch. V nemocnicích by měly odhalit potenciálně infekční lidi. Na ochranné pomůcky stát podle ministryně financí Schillerové vynaložil již deset miliard korun.

- V litoměřickém domově pro seniory je potvrzeno 52 pozitivních klientů testovaných na přítomnost COVID-19 z celkem 72 klientů. Jeden muž zemřel v pondělí, nákaza nebyla hlavní příčinou úmrtí. Informovalo o tom dnes na svém webu Centrum sociální pomoci Litoměřice, pod které Domov U Trati patří. Z 52 nakažených potřebovalo šest klientů lékařskou pomoc. 

- Sedm pacientů a devět zdravotníků kardiologického oddělení krajské nemocnice v Pardubicích onemocnělo novým typem koronaviru. Dalších 150 zaměstnanců tohoto oddělení je v různých stupních karantény. Oddělení jede v nouzovém režimu a zdravotníci, kterým první test vyšel negativně, jsou sice v karanténním opatření, ale po splnění doporučení krajského hygienika pokračují v práci, aby zajistili péči na oddělení.

- Ústřední krizový štáb posílí o čtyři osoby, které navrhla opozice. Budou to poslanec a lékař Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) a ekonom Filip Matějka.

- Do Spojených států možná ještě v úterý odletí ruský speciál se zdravotnickým vybavením, kterým chce Moskva pomoci Washingtonu v boji proti pandemii způsobené koronavirem. Asistenci v pondělí nabídl v telefonickém hovoru ruský prezident Vladimir Putin svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi, který ji přijal. Rusko již před necelými dvěma týdny vyslalo lékařskou pomoc a armádní experty do Itálie, která byla v té době zemí s největším počtem infikovaných.

- Pečovatelka Ivana Kudry, která práci se starými, těžce nemocnými a handicapovanými lidmi zasvětila život, napsala otevřený dopis premiérovi

- Pro starosty i další zájemce o informace o pečovatelských nebo asistenčních službách vznikla internetová Mapa pečovatelských služeb. Dnes ji spustila Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS), která je největší českou organizací zastřešující sociální služby.

- Vláda dnes projedná návrh ministerstva financí na pozastavení splátek úvěrů a hypoték. Splácení bude možné přerušit na tři nebo šest měsíců, výběr délky bude na klientech. Ti o přerušení splácení budou muset požádat. Banky by podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) neměly zkoumat, zda jsou nebo nejsou důvody pro přerušení splácení.

- Monacký kníže Albert II. se zbavil koronaviru a mohl opustit karanténu. S odvoláním na prohlášení knížecího paláce o tom v úterý informoval francouzský list Le Figaro. Nákazu koronavirem testy u panovníka z rodu Grimaldiů prokázaly v polovině března.

 

 

Každé ráno  budeme na tomto místě připravovat souhrn nejdůležitějších událostí za posledních 24 hodin, tak, abyste v této krizové době byli v obraze  a měli na jednom místě aktuální informace.

koronavirus
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.