Středa 1. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Středa 1. dubna: Co by vám nemělo uniknout

1. 4. 2020

Potvrzují se očekávání epidemiologů. Počet nakažených koronavirem v České republice roste a v následujících třech týdnech bude pandemie ještě sílit. Nemocnice se po celé republice připravují na nápor nemocných.

- V Česku je 3508 potvrzených případů nákazy koronavirem. Z nemoci COVID-19 se uzdravilo 61 lidí, 39 onemocnění podlehlo.

- Stát pořídí do všech nemocnic v Česku termokamery, dnes jich objednal 500, uvedl ministr zdravotnictví Vojtěch. V nemocnicích by měly odhalit potenciálně infekční lidi. Na ochranné pomůcky stát podle ministryně financí Schillerové vynaložil již deset miliard korun.

- V litoměřickém domově pro seniory je potvrzeno 52 pozitivních klientů testovaných na přítomnost COVID-19 z celkem 72 klientů. Jeden muž zemřel v pondělí, nákaza nebyla hlavní příčinou úmrtí. Informovalo o tom dnes na svém webu Centrum sociální pomoci Litoměřice, pod které Domov U Trati patří. Z 52 nakažených potřebovalo šest klientů lékařskou pomoc. 

- Sedm pacientů a devět zdravotníků kardiologického oddělení krajské nemocnice v Pardubicích onemocnělo novým typem koronaviru. Dalších 150 zaměstnanců tohoto oddělení je v různých stupních karantény. Oddělení jede v nouzovém režimu a zdravotníci, kterým první test vyšel negativně, jsou sice v karanténním opatření, ale po splnění doporučení krajského hygienika pokračují v práci, aby zajistili péči na oddělení.

- Ústřední krizový štáb posílí o čtyři osoby, které navrhla opozice. Budou to poslanec a lékař Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) a ekonom Filip Matějka.

- Do Spojených států možná ještě v úterý odletí ruský speciál se zdravotnickým vybavením, kterým chce Moskva pomoci Washingtonu v boji proti pandemii způsobené koronavirem. Asistenci v pondělí nabídl v telefonickém hovoru ruský prezident Vladimir Putin svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi, který ji přijal. Rusko již před necelými dvěma týdny vyslalo lékařskou pomoc a armádní experty do Itálie, která byla v té době zemí s největším počtem infikovaných.

- Pečovatelka Ivana Kudry, která práci se starými, těžce nemocnými a handicapovanými lidmi zasvětila život, napsala otevřený dopis premiérovi

- Pro starosty i další zájemce o informace o pečovatelských nebo asistenčních službách vznikla internetová Mapa pečovatelských služeb. Dnes ji spustila Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS), která je největší českou organizací zastřešující sociální služby.

- Vláda dnes projedná návrh ministerstva financí na pozastavení splátek úvěrů a hypoték. Splácení bude možné přerušit na tři nebo šest měsíců, výběr délky bude na klientech. Ti o přerušení splácení budou muset požádat. Banky by podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) neměly zkoumat, zda jsou nebo nejsou důvody pro přerušení splácení.

- Monacký kníže Albert II. se zbavil koronaviru a mohl opustit karanténu. S odvoláním na prohlášení knížecího paláce o tom v úterý informoval francouzský list Le Figaro. Nákazu koronavirem testy u panovníka z rodu Grimaldiů prokázaly v polovině března.

 

 

Každé ráno  budeme na tomto místě připravovat souhrn nejdůležitějších událostí za posledních 24 hodin, tak, abyste v této krizové době byli v obraze  a měli na jednom místě aktuální informace.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Díky za tyto informace. Koukám, že pan senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček se tlačí do všech funkcí, které ho zviditelní. !!!
Hana Polednová
Honzo děkuji za přehled. Zprávy stále nepříznivé a těším se, až bude alespoň jedna denně příznivá.
Eva Mužíková
I já děkuji, tento přehled mi stačí, na jiné zprávy nekoukám.
Jan Raška
Také děkuji... Nejhorší je, když několikrát denně přepisuji ta čísla o počtu nemocných a zemřelých... Už se těším, až tato "rubrika" skončí.
Jindra Hubačová
Diky , nejen za ranní zprávy, ale za vše, co pro nás děláte, za snahu nám vše ulehčit. DRŽTE SE!
Olga Štolbová
Honzo díky, je milé se dozvědět, co nezvládám zkouknout v televizi. Přeju hezký den a dobrou náladu všem. ♥
Alena Tollarová
Díky za každé nové ráno se shrnutím základních informací. Myslím, že je rozumné posílení krizového štábu. Už aby se mohl rozpustit ... zdraví všem!
Soňa Prachfeldová
Díky za ranní zprávy. Jsou hrozné pořád si připadám jak ve snu, cože se to děje. Zároveň je dobré, že vysocí politici projevují lidskost a vzájemnou pomoc.
Věra Ježková
Honzo, díky moc za tyto každodenní přehledy. Dopis AB je výborný. Včera mi volala ukrajinská sestra z LDN v Thomayerově nemocnici, že maminku převezou zpět do DS. (Už nikdy nebude chodit, je dementní.) Mluvila se mnou moc hezky. Kromě poděkování jsem jí řekla, že vím, že to teď mají hodně těžké. Zdálo se mi, že ji to potěšilo.
Dana Puchalská
Děkuji za perfektní informace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.