Středa 8. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Středa 8. dubna: Co by vám nemělo uniknout

8. 4. 2020

Roste počet uzdravených z nemoci COVID-19, celkem už se v Česku zotavilo 181 lidí. Roste ovšem i počet úmrtí, koronaviru podlehlo 91 lidí. Počet nakažených již přesáhl hranici pěti tisíc lidí.

- Nouzový stav v České republice potrvá do 30. dubna. Rozhodli o tom poslanci.Vláda navrhovala prodloužit nouzový stav o měsíc, to se jí ale nepodařilo prosadit. Opoziční politici se ve Sněmovně domáhali jasného plánu vlády, kdy by se Česká republika mohla vrátit k normálnímu životu. „Lidé potřebují vidět světlo na konci tunelu,“ řekl například poslanec Vít Rakušan.

- U chřipky i nemoci covid-19 je podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) primární příčina úmrtí často jiná. Statistiky u obou nemocí navíc postihují jen počty úmrtí pacientů v nemocnicích. Za zhruba měsíc a půl vrcholu chřipkové epidemie letos v nemocnicích skončilo podle údajů SZÚ 287 osob, které vyžadovaly intenzivní péči, z nichž 57 zemřelo. U nemoci covid-19 šlo od začátku března o 80 zemřelých z celkem více než 400 hospitalizovaných, intenzivní péči potřebovalo 86 lidí.

- V Alzheimercentru Ostrava se nákaza covid-19 potvrdila u 23 klientů a devíti zaměstnanců. Výsledky testů, které podstoupilo všech 77 klientů a 70 zaměstnanců, jsou už kompletní. Tři klienti jsou hospitalizovaní, většina z pozitivně testovaných klientů centra je v současnosti bez příznaků onemocnění.

- V pondělí večer zemřel ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN) pacient narozený v roce 1978, u něhož byla diagnostikována choroba Covid-19. Podle mluvčí nemocnice Marie Heřmánkové bylo příčinou úmrtí krvácení do mozku při zánětu srdce.

- Co všechno skrývá čínská epidemie? Proč chyběli ochranné pomůcky při vypuknutí epidemie? A proč stát odmítal pomoc českých výrobců zdravotnického materiálu? Odhalují Reportéři ČT - viz zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-reporteri-ct/220452801240014/

- Slovenští vědci z několika firem a státních institucí společně vyvinuli vlastní testy k odhalení nového typu koronaviru Sars-CoV-2. Vědci v úterý oznámili, že v rámci boje proti nákaze věnují Slovenské republice 100 tisíc těchto testů.

- Otevřít nejdřív kadeřnictví? Nebo hobbymarket? Vláda nemá analýzy, co může udělat. Více zde.

- Obchodníci v hlavním městě by mohli k prodeji bezplatně využít prostor před svými provozovnami. Opatření zvažuje vedení Prahy s tím, že by obchodníkům stačilo pouze podat žádost o zábor prostranství. Musel by být zachován volný průchod a chodník by musel být následně uklizen.

- Ceny zeleniny rostou. Například u cibule v posledním týdnu vyrostla až o 30 procent. A zdražování bude pokračovat. Na vině jsou malé zásoby ve skladech a koronavirová nákaza, která zdražuje zeleninu napříč Evropou.

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.