Neděle 12. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Neděle 12. dubna: Co by vám nemělo uniknout

12. 4. 2020

Otevření hranic Česka není otázka týdnů ani měsíců, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Cestování by podle něj vláda mohla případně v budoucnu povolit do jednotlivých zemí podle toho, jaká v nich bude situace kolem šíření koronaviru.  

- Restaurace by se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha mohly začít otevírat v květnu. Jak uvedl pro Lidové noviny, v první fázi ale jen přes den. Bary a noční kluby budou muset mít zavřeno déle, ministr nepočítá s otevřením dřív než v létě.

- V Česku je 5952 lidí s prokázaným onemocněním COVID-19. Na onemocnění zemřelo v nemocnicích 138 lidí, uzdravilo se jich 464.

- Laboratorní testy už v Česku podle webu ministerstva zdravotnictví potvrdily nákazu u 315 dětí do 14 let. Je to nejméně (5,58 %) ze všech věkových skupin. Naopak nejvíce případů nákazy bylo potvrzeno ve skupině starších 65 let. Seniorů bylo nakaženo 1110 (19,67 %). Druhou nejpočetnější skupinou jsou lidé ve věku 45–54 let. Tady byl covid-19 odhalen ve 1074 případech (19,03 %).

- Uvolňování pravidel nosit roušky nebyla dobrá cesta. Připustil to ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček po zjištění, že vůle nosit roušky u lidí povoluje. U sundaných roušek v lese či mimo obec se mu líbila spíš cesta tiché tolerance ze strany policistů. Další ústupky nicméně vláda nepřipravuje.

- Přesto, že si koronavirus v USA vybírá svou daň v podobě stále většího počtu životů, guvernér New Yorku Andrew Cuomo i hlavní virolog Anthony Fauci poukázali na nový trend. Ve státě výrazně klesá počet hospitalizovaných. Stát je z hlediska poštu nakažených nejpostiženějším místem světa, celé Spojené státy pak nově vystřídaly Itálii v čele žebříčku zemí s nejvíce oběťmi koronaviru. Spojené státy mají přes půl milionu nakažených a skoro 20 tisíc obětí. USA jsou také první zemí světa, kde za den zemřelo na nákazu přes 2000 lidí.

- Světová zdravotnická organizace oznámila, že prošetřuje případy, kdy někteří pacienti postižení nemocí covid-19 byli na základě testů označeni za vyléčené, ale později se u nich koronavirus opět prokázal. V pátek 91 takových případů oznámila Jižní Korea. 

- Britský premiér Boris Johnson, který je kvůli nemoci covid-19 od minulého týdne v nemocnici, se zotavuje a už dokáže ujít kratší vzdálenost, uvedl mluvčí jeho kanceláře. Johnson je v dobré náladě, hovořil se svými ošetřujícími lékaři a děkuje celému zdravotnickému personálu za skvělou péči, které se mu dostalo, dodala Downing Street. 

koronavirus
Hodnocení:
(4.8 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.