Neděle 12. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Neděle 12. dubna: Co by vám nemělo uniknout

12. 4. 2020

Otevření hranic Česka není otázka týdnů ani měsíců, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Cestování by podle něj vláda mohla případně v budoucnu povolit do jednotlivých zemí podle toho, jaká v nich bude situace kolem šíření koronaviru.  

- Restaurace by se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha mohly začít otevírat v květnu. Jak uvedl pro Lidové noviny, v první fázi ale jen přes den. Bary a noční kluby budou muset mít zavřeno déle, ministr nepočítá s otevřením dřív než v létě.

- V Česku je 5952 lidí s prokázaným onemocněním COVID-19. Na onemocnění zemřelo v nemocnicích 138 lidí, uzdravilo se jich 464.

- Laboratorní testy už v Česku podle webu ministerstva zdravotnictví potvrdily nákazu u 315 dětí do 14 let. Je to nejméně (5,58 %) ze všech věkových skupin. Naopak nejvíce případů nákazy bylo potvrzeno ve skupině starších 65 let. Seniorů bylo nakaženo 1110 (19,67 %). Druhou nejpočetnější skupinou jsou lidé ve věku 45–54 let. Tady byl covid-19 odhalen ve 1074 případech (19,03 %).

- Uvolňování pravidel nosit roušky nebyla dobrá cesta. Připustil to ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček po zjištění, že vůle nosit roušky u lidí povoluje. U sundaných roušek v lese či mimo obec se mu líbila spíš cesta tiché tolerance ze strany policistů. Další ústupky nicméně vláda nepřipravuje.

- Přesto, že si koronavirus v USA vybírá svou daň v podobě stále většího počtu životů, guvernér New Yorku Andrew Cuomo i hlavní virolog Anthony Fauci poukázali na nový trend. Ve státě výrazně klesá počet hospitalizovaných. Stát je z hlediska poštu nakažených nejpostiženějším místem světa, celé Spojené státy pak nově vystřídaly Itálii v čele žebříčku zemí s nejvíce oběťmi koronaviru. Spojené státy mají přes půl milionu nakažených a skoro 20 tisíc obětí. USA jsou také první zemí světa, kde za den zemřelo na nákazu přes 2000 lidí.

- Světová zdravotnická organizace oznámila, že prošetřuje případy, kdy někteří pacienti postižení nemocí covid-19 byli na základě testů označeni za vyléčené, ale později se u nich koronavirus opět prokázal. V pátek 91 takových případů oznámila Jižní Korea. 

- Britský premiér Boris Johnson, který je kvůli nemoci covid-19 od minulého týdne v nemocnici, se zotavuje a už dokáže ujít kratší vzdálenost, uvedl mluvčí jeho kanceláře. Johnson je v dobré náladě, hovořil se svými ošetřujícími lékaři a děkuje celému zdravotnickému personálu za skvělou péči, které se mu dostalo, dodala Downing Street. 

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.8 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Děkuji za zprávy.
Věra Ježková
Honzo, děkuju. Dnes jsem na Seznamu viděla fotografii, jak se na chodníku v Praze válí použité jednorázové roušky a rukavice. Fujtajbl nebezpečný. Františku, souhlasím s tebou.
František Matoušek
Krok k otevření restaurací a barů by si měla vláda hodně rozmyslet. Stejně tak nástup dětí do škol. Jinak díky za stručný přehled informací.
Jan Raška
Ahoj Věro, je to možné. Viděl jsem někde zprávu, že od začátku karantény zaznamenali policisté v Praze cca 10 000 porušení těchto nařízení. To ale neznamená, že tolik lidí chodilo bez roušky, většina z nich jsou případy, že ji v danou chvíli neměli nasazenou, anebo že v danou chvíli byli lidé ve větší skupině apod.
Soňa Prachfeldová
Díky, na tyhle Velikonoce nezapomeneme , kéž by už i u nás došlo ke vskříšení.
Věra Ježková
Honzo, díky. Včera jsem zaslechla v televizi zprávu, že v Praze přistihli policisti za den 600 lidí, kteří porušovali pravidla karantény. To se mi zdá moc; kdyby 60, ale 600? A jestli je to pravda, je to hodně blbý.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.