Moraváci, to jsou kabrňáci

Moraváci, to jsou kabrňáci

15. 4. 2020

Vážení íčkaři,

jistě jste všichni překonali velikonoční období při omezeném pohybu, avšak s notnou dávkou sluníčka a tím i dobré nálady. Úterní zasedání vlády nás snad posune zase někam dál. Každý krůček vpřed se počítá.

Jak sleduji sociální sítě, lze rozdělit pracující národ na ty, kteří se snaží vymýšlet, jak se uživit, jak zdokonalit své podnikání v době krize, a na ty, kteří jen remcají a natahují ruce.
Restauratéři vaří pro první linii, další vymýšlí různý sortiment, který se dá prodat přes okénko, jiní šijí roušky, ti mladší a technicky zdatnější tisknou na 3D tiskárnách ochranné štíty a další a další. Zkrátka dá se říci, že když jsme v nějaké nesnázi, tak jako národ dokážeme zkoncentrovat síly a začít makat a všemožně pomáhat.

Jen někteří umělci bědují, že umřou hlady, nemají peníze, protože divadla jsou prázdná.Jako kdyby byli jediní, kdo jsou na tom špatně. A to mají od státu štědré dotace na rozdíl od malých, drobných živnostníků a podnikatelů.

Jsme v tom přeci všichni, někteří víc, jiní méně, ale prostě všichni. Zdraví nemůžeme dát v sázku oproti ekonomice. Já věřím, že národ se po uvolnění situace postaví za své známé i neznámé sousedy, kamarády, přátele, kteří podnikají, a bude podporovat české výrobky, české farmáře, restauratéry a další výrobce a prodejce. A tak zase nastartujeme všichni společně ekonomiku, po práci se vrátíme do kin, divadel, na festivaly, půjdeme si prohlédnout památky. Zavítáme i do chrámů Páně, abychom poděkovali za to, že jsme to zvládli a že jsme tu zůstali. Zkrátka zase budeme žít náš všední život, jen budeme trochu opatrnější a budeme bohatší o další nabyté zkušenosti z doby koronaviru. Bude to jistě ještě notnou chvíli trvat, ale určitě to dáme, jen chtít, nebýt netrpělivý, ale chápavý.

Na závěr bych chtěla nabídnou jeden příklad. Od mládí, kdy jsem často spolupracovala s Moraváky, mohu říci, že to byla ta nejlepší spolupráce a po práci ta nejlepší zábava. Byli a myslím, že i dodnes jsou upřimní, neremcají, ale jednají.

Níže je odkaz na členy opery a operety Moravského divadla, kteří se nemohou sejít, ale virtuálně i tak pracují. Natočili zbrusu novu píseň na hudbu Podívej, kvete růže – text nové písně napsala Petra Zindler a nazvala ji Nezoufej.

To jsou pro mě herci a s velkým H a já nemám více slov.... Zaposlouchejte se....

 


https://www.olomouc.cz/koronavirus/Nezoufej-to-nepomuze-vzkazuji-pevci-z-Moravskeho-divadla-v-nove-pisni-Natocili-ji-virtualne-31482
 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%