Letní divadelní scény mohou být návratem k normálu
Letní scéna Davidla Ungelt

Letní divadelní scény mohou být návratem k normálu

19. 4. 2020

Provozovatelé letních scén vítají kroky k postupnému uvolňování mimořádných opatřenía snahu vlády otevřít divadla k 8. červnu. Zároveň však zcela postrádají návrh regulí, za kterých bude možné provoz plenérových scén nastartovat.

Bez těchto informací nemohou letní scény adekvátně rozhodnout o spuštění produkcí, prodejů vstupenek a mnoha dalších souvisejících postupů.

Producenti aktivně navrhují jednotlivé dílčí kroky vedoucí k nastavení pravidel, jsou připraveni jednat s odborníky MKČR a MZČR. Provozovatelé letních scén jsou přesvědčeni, že vzhledem k venkovnímu charakteru mohou být tyto produkce otevřeny za odlišných podmínek než klasická divadla.

V případě letních divadelních scén se obvykle jedná o dvou až tříhodinové představení hrané v jednom večeru pro několik set diváků (nejde tedy o mnohadenní akce pro tisíce návštěvníků). Vše v neuzavřeném a přirozeně větraném prostoru.

 Úplné zrušení letní sezóny by mělo silný ekonomický dopad na všechny zainteresované pracovníky, kteří jsou dopady pandemie zasaženi už od 10. března (u většiny soukromých produkcí se jedná až z 90 % o OSVČ a letní představení znamenají alespoň nějakou naději na výdělek). V neposlední řadě stojí samotní producenti, kterým v případě rušení či omezení produkcí vzniká zcela zásadní finanční ztráta ohrožující existenci oblíbených divadelních akcí, často s mnohaletou tradicí.

Pokud by ke změnám vedoucím k razantnímu omezení či úplnému útlumu letních divadelních produkcí skutečně došlo, musí stát aktivně promýšlet svou podporu ve všech uvedených případech a neomezit se pouze na instituce „své“ a instituce „grantové“. Letní open-air představení se nedají ve většině případů přeložit. Odehrát je na podzim, v zimě nebo na jaře nelze.

Aby byly letní scény alespoň koncem června, či začátkem července otevřeny, je nutné znát „konečný“ verdikt nejpozději na začátku května. 

Otevření letních scén bude znamenat pro občany jeden ze symbolů návratu k běžnému životu. Může zachránit existenci mnoha divadelních společností závislých na příjmech ze vstupného i s jejich pracovníky, kteří se ocitli zcela bez prostředků. Svým divákům pak nabídnou autentické zážitky v době, kdy budou trávit volné dny v Česku.

O vyjádření k této problematice jsme požádali Milana Heina, ředitele divadla Ungelt, jehož letní divadelní scéna je v Praze na Novém Světě:

,,V situaci, kdy skoro každý člověk v naší zemi řeší zásadní životní problémy, svou další existenci, i já se pomalu smiřuji s tím, že mé divadlo může zaniknout. Pokud bychom o prázdninách nemohli odehrát naše představení Letní scény, byla by to pro nás s největší pravděpodobností tečka za naší čtvrt století trvající každodenní snahou nabízet divákům kvalitní divadlo s těmi nejlepšími českými herci.

Divadlo Ungelt je třeba, viděno úřední optikou, považováno za komerční. Nemám ale pocit, že provozuji komerční divadlo. Kdybych chtěl provozovat komerční divadlo, tak si přece neotevřu sálek pro necelou stovku diváků, ale pronajmu si velký sál a budu v něm produkovat komedie, ve kterých budou hrát populární hvězdy současných komerčních televizních seriálů. Nic takového se v Ungeltu neděje. Naplňuji svou představu o kvalitním malém hereckém činoherním divadle. Oporami našeho repertoáru jsou osobnosti, které v současných nekonečných seriálech nehrají. Hana Maciuchová, Petr Kostka, František Němec, Richard Krajčo, David Švehlík, Táňa Dyková, Jirka Langmajer, Pavel Liška a další. 

Své divadlo, které snad oslaví 2. října 25 let své existence, jsem si otevřel s vědomím, že mě a všechny, kteří v něm budou pracovat musí uživit. Od nikoho jsem nic nečekal. A tohle vědomí nemohu ani dnes změnit. Můžu jen doufat, že ho někdo zachrání a stane-li se tak, vděčně mu za to poděkuji.“

divadlo koronavirus
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.