Pondělí 20. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pondělí 20. dubna: Co by vám nemělo uniknout

20. 4. 2020

Hygienici budou nyní posílat na testy nejen lidi s příznaky nemoci covid-19, ale i bez nich, pokud byli s někým nemocným v kontaktu. Budou mířit na dosavadní odběrová místa nebo za nimi přijede odběrový tým zdravotnické záchranné služby nebo armády.

- „Cílem tohoto mimořádného opatření je zajistit důkladný přehled o oběhu vzorků v rámci systému Chytré karantény, počtu odebraných vzorků odběrovými místy všech typů, jejich distribuci laboratořím všech typů a případnou redistribuci při naplnění kapacit odběrných míst či laboratoří v rámci kraje,“ píše se v opatření.

- V České republice je celkem 6787 potvrzených případů nemoci Covid-19. Nemoci podlehlo 188 lidí, 1311 se uzdravilo.

- Chytrá karanténa se od pondělí rozšíří do všech krajů. Půjde hlavně o řízení testování a předávání informací. Vyplývá to z mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví.

- Plošné testování na koronavirus by mělo začít ve středu, uvedl v Radiožurnálu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Týkat se bude Prahy, jižní Moravy, Litoměřicka a Litovelska 

- „Zastávám názor, že by měly být hranice uzavřeny rok, nikoli dva. Aby výjezd nevyvolal vlnu epidemie. Doporučuji lidem, aby vychutnali krásy české krajiny na své dovolené,“ uvedl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 s tím, že dovolenou stráví tradičně na Vysočině. 

- V britských nemocnicích za poslední den zemřelo dalších 596 lidí s nemocí, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Oznámilo to dnes britské ministerstvo zdravotnictví. Dohromady má Británie už 16 060 lidí, kteří zemřeli v souvislosti s koronavirem. Nárůst počtu úmrtí je výrazně nižší než v předchozí denní bilanci, kdy jich bylo 888. Podle ministerstva je nárůst nejmírnější za poslední téměř dva týdny. 

- Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Itálii za den stoupl o 3 047 na 178 972. Úmrtí přibylo 433 na 23 660, za den je to nižší nárůst. 

- V Rusku se koronavirem nově nakazilo rekordních 6060 lidí, podle úřadů nemělo 43 procent z nich příznaky. Celkem už je v Rusku přes 42 800 nakažených. 

- Ministryně financí Schillerová navrhne kvůli pandemii pro letošek zvýšení schodku rozpočtu na 300 miliard korun z 200 miliard korun. Dnes by měla návrh projednat vláda. 

- Šité roušky se v tuzemsku staly hlavním módním doplňkem. Je možné si pořídit roušku v téměř v jakékoliv barvě, aby ladila s dalšími kusy oblečení. K dostání jsou limitované edice z luxusních látek, roušky zdobené krajkami a křišťálovými kamínky.

- Úřady v Česku se od pondělí vrátí k běžnému provozu, který omezily v souvislosti s koronavirovou situací. Fungovat budou ve standardním rozsahu, ale za přísnějších hygienických podmínek, které mimo jiné zahrnují omezení osobního kontaktu na nejnižší možnou úroveň. Nařídilo jim to ministerstvo zdravotnictví.

- Od dnešního dne budou moci obnovit činnost řemeslníci, začít farmářské trhy a otevřít se autobazary či autosalóny. Začne tak první vlna uvolnění opatření proti šíření nového koronaviru. Která opatření se v 1. vlně uvolňují? Zde je přehled:

otevřeno.jpg

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.