Pondělí 20. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pondělí 20. dubna: Co by vám nemělo uniknout

20. 4. 2020

Hygienici budou nyní posílat na testy nejen lidi s příznaky nemoci covid-19, ale i bez nich, pokud byli s někým nemocným v kontaktu. Budou mířit na dosavadní odběrová místa nebo za nimi přijede odběrový tým zdravotnické záchranné služby nebo armády.

- „Cílem tohoto mimořádného opatření je zajistit důkladný přehled o oběhu vzorků v rámci systému Chytré karantény, počtu odebraných vzorků odběrovými místy všech typů, jejich distribuci laboratořím všech typů a případnou redistribuci při naplnění kapacit odběrných míst či laboratoří v rámci kraje,“ píše se v opatření.

- V České republice je celkem 6787 potvrzených případů nemoci Covid-19. Nemoci podlehlo 188 lidí, 1311 se uzdravilo.

- Chytrá karanténa se od pondělí rozšíří do všech krajů. Půjde hlavně o řízení testování a předávání informací. Vyplývá to z mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví.

- Plošné testování na koronavirus by mělo začít ve středu, uvedl v Radiožurnálu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Týkat se bude Prahy, jižní Moravy, Litoměřicka a Litovelska 

- „Zastávám názor, že by měly být hranice uzavřeny rok, nikoli dva. Aby výjezd nevyvolal vlnu epidemie. Doporučuji lidem, aby vychutnali krásy české krajiny na své dovolené,“ uvedl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 s tím, že dovolenou stráví tradičně na Vysočině. 

- V britských nemocnicích za poslední den zemřelo dalších 596 lidí s nemocí, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Oznámilo to dnes britské ministerstvo zdravotnictví. Dohromady má Británie už 16 060 lidí, kteří zemřeli v souvislosti s koronavirem. Nárůst počtu úmrtí je výrazně nižší než v předchozí denní bilanci, kdy jich bylo 888. Podle ministerstva je nárůst nejmírnější za poslední téměř dva týdny. 

- Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Itálii za den stoupl o 3 047 na 178 972. Úmrtí přibylo 433 na 23 660, za den je to nižší nárůst. 

- V Rusku se koronavirem nově nakazilo rekordních 6060 lidí, podle úřadů nemělo 43 procent z nich příznaky. Celkem už je v Rusku přes 42 800 nakažených. 

- Ministryně financí Schillerová navrhne kvůli pandemii pro letošek zvýšení schodku rozpočtu na 300 miliard korun z 200 miliard korun. Dnes by měla návrh projednat vláda. 

- Šité roušky se v tuzemsku staly hlavním módním doplňkem. Je možné si pořídit roušku v téměř v jakékoliv barvě, aby ladila s dalšími kusy oblečení. K dostání jsou limitované edice z luxusních látek, roušky zdobené krajkami a křišťálovými kamínky.

- Úřady v Česku se od pondělí vrátí k běžnému provozu, který omezily v souvislosti s koronavirovou situací. Fungovat budou ve standardním rozsahu, ale za přísnějších hygienických podmínek, které mimo jiné zahrnují omezení osobního kontaktu na nejnižší možnou úroveň. Nařídilo jim to ministerstvo zdravotnictví.

- Od dnešního dne budou moci obnovit činnost řemeslníci, začít farmářské trhy a otevřít se autobazary či autosalóny. Začne tak první vlna uvolnění opatření proti šíření nového koronaviru. Která opatření se v 1. vlně uvolňují? Zde je přehled:

otevřeno.jpg

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danka Rotyková
Díky. Na roušce mi nezajímá móda, ale funkčnost. Šila jsem je z damašku, vyvyřuji je a jsou docela snesitelné. I když by to bylo lepší bez ....
Věra Ježková
Honzo, děkuji. Roušky jako módní doplněk – tak k tomu jsem ještě nedospěla. Nejhezčí mám od Martiny – tímto jí veřejně děkuji. Umí.
Jitka Hašková
Děkuji za informace.
Marie Seitlová
Díky za info.
Soňa Prachfeldová
Díky za info, ať už to umírání skončí.
Dana Puchalská
Děkuji za informace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.