Lovy beze zbraní 2
Foto: autorka - Zvědavý zvonek zelený

Lovy beze zbraní 2

26. 4. 2020

"Ten kdo zná a umí ptačí nářečí, tak tomu klidně každej sadař dosvědčí, jak je krásný chodit v sadě sám, ó já to znám."

Letošní duben není pro nikoho z nás právě jednoduchý. Již druhý měsíc se potácíme v karanténním stavu a snažíme se každý s touto situací nějak srovnat. Mně pomáhají toulky přírodou – louky, les, řeka a vlastní zahrada. Připravila jsem pro vás z těchto toulek fotoreportáž.

Víte, že v dubnu je dobré chodit se zvednutou hlavou a pátrat v korunách stromů po ptačím osazenstvu. V květnu už budou stromy oblečené do zeleně jarních šatů a ptáci se budou mít kde ukrýt.

Víte, jak sladce voní les po ránu? Zavřete oči, zhluboka se nadechněte vůně dřeva a poslouchejte. Ptáci trylkují, zpívají, křičí, laškují a tančí svatební tance. Ta idylka zmizí, když oči otevřete a vidíte vůkol ten zmar. Duše pláče, srdce bolí.

Víte, jak studí rosa v rozbitých teniskách. Věřte, že docela dost. Ale i tak si ráno, na louce a nebo kolem řeky, užívám. A pak se stane zázrak. Na řece zahlédnu nový objekt – Vydráska. I když se musím přiznat, že je to pořádný macek. Hádám, že to bude samec vydry říční, kterého jsem o kilometr proti proudu zahlédla na začátku měsíce. A dnes zase. Vydra plave, potápí se a já s Rexem postupuji opatrně, abych ji nevyplašila. Teprve se s ní seznamuji a žasnu, je hravá a žravá. První ryba, ale já už vyfotím jen silné vyceněné zuby. Vydra šmejdí v travinách při břehu. Těžko se fotí, je hbitá a v ranním slunci se její mokrá srst leskne. Na fotografování nic moc. Pak je v toku, kde je vody míň, a dopřává si snídani. Sushi ze pstruha. Vydra v revíru je pro fotografa pohádka, pro rybáře zlý sen. Jinak je řeka zcela "vylidněná", ostatní se někam přesunuli.

Vydra říční je jediná lasicovitá vodní šelma, která žije na našem území. V jejím jídelničku se kromě ryb vyskytují i žáby, vejce a nebo mláďata vodních ptáků. Ale svou potravu si dokáže najít i na souši – třeba malého králíka. Je také čistič prostředí, pozře i nemocné nebo uhynulé zvíře, tím je vlastně užitečná. Má ráda čistou vodu.  Vydra je na území ČR chráněná.

Na konec fotoreportáže jsem zařadila tři fotky a uvedla jsem je sloganem: Když se mi to nepovede. Tak se pojďte podívat, snad vás nebudu moc nudit.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%