Lovy beze zbraní 2
Foto: autorka - Zvědavý zvonek zelený

Lovy beze zbraní 2

26. 4. 2020

"Ten kdo zná a umí ptačí nářečí, tak tomu klidně každej sadař dosvědčí, jak je krásný chodit v sadě sám, ó já to znám."

Letošní duben není pro nikoho z nás právě jednoduchý. Již druhý měsíc se potácíme v karanténním stavu a snažíme se každý s touto situací nějak srovnat. Mně pomáhají toulky přírodou – louky, les, řeka a vlastní zahrada. Připravila jsem pro vás z těchto toulek fotoreportáž.

Víte, že v dubnu je dobré chodit se zvednutou hlavou a pátrat v korunách stromů po ptačím osazenstvu. V květnu už budou stromy oblečené do zeleně jarních šatů a ptáci se budou mít kde ukrýt.

Víte, jak sladce voní les po ránu? Zavřete oči, zhluboka se nadechněte vůně dřeva a poslouchejte. Ptáci trylkují, zpívají, křičí, laškují a tančí svatební tance. Ta idylka zmizí, když oči otevřete a vidíte vůkol ten zmar. Duše pláče, srdce bolí.

Víte, jak studí rosa v rozbitých teniskách. Věřte, že docela dost. Ale i tak si ráno, na louce a nebo kolem řeky, užívám. A pak se stane zázrak. Na řece zahlédnu nový objekt – Vydráska. I když se musím přiznat, že je to pořádný macek. Hádám, že to bude samec vydry říční, kterého jsem o kilometr proti proudu zahlédla na začátku měsíce. A dnes zase. Vydra plave, potápí se a já s Rexem postupuji opatrně, abych ji nevyplašila. Teprve se s ní seznamuji a žasnu, je hravá a žravá. První ryba, ale já už vyfotím jen silné vyceněné zuby. Vydra šmejdí v travinách při břehu. Těžko se fotí, je hbitá a v ranním slunci se její mokrá srst leskne. Na fotografování nic moc. Pak je v toku, kde je vody míň, a dopřává si snídani. Sushi ze pstruha. Vydra v revíru je pro fotografa pohádka, pro rybáře zlý sen. Jinak je řeka zcela "vylidněná", ostatní se někam přesunuli.

Vydra říční je jediná lasicovitá vodní šelma, která žije na našem území. V jejím jídelničku se kromě ryb vyskytují i žáby, vejce a nebo mláďata vodních ptáků. Ale svou potravu si dokáže najít i na souši – třeba malého králíka. Je také čistič prostředí, pozře i nemocné nebo uhynulé zvíře, tím je vlastně užitečná. Má ráda čistou vodu.  Vydra je na území ČR chráněná.

Na konec fotoreportáže jsem zařadila tři fotky a uvedla jsem je sloganem: Když se mi to nepovede. Tak se pojďte podívat, snad vás nebudu moc nudit.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%