Pondělí 27. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pondělí 27. dubna: Co by vám nemělo uniknout

27. 4. 2020

Česká republika epidemii nového koronaviru zvládla a nyní je třeba se zaměřit na kontrolovaný návrat k normálního životu, uvedl včera v České televizi ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

- V České republice je 7408 potvrzených případů nákazy koronavirem. Z nemoci Covid-19 se vyléčilo 2600 lidí, zemřelo 221 pacientů.

- Vláda zatím nemá ve Sněmovně vyjednanou podporu pro další prodloužení nouzového stavu, který má končit 30. dubna. Kabinet žádá o prodloužení do 25. května. Poslanci by o tom měli rozhodovat v úterý. 

- Systém chytré karantény je účinný, pokud přibývají stovky nakažených. Při nízkých počtech případů dohledání nemocných a jejich kontaktů neurychluje. V otevřeném dopise vládě a poslancům to uvedlo šest desítek epidemiologů a hygieniků z krajských hygienických stanic a některých zdravotnických institucí. Ohradili se proti tomu, že by chtěli být „zadržovatelem pokroku“. Systém chytré karantény se v Česku spustí 1. května. Podle záměru by měl urychlit vyhledávání nakažených a umožnit rychlejší návrat izolace.

- Návrat k běžnému provozu nemocnic a výkonu plánovaných zákroků určitě neproběhne během měsíce, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. Nemocnice kvůli opatřením v souvislosti s šíření nového typu koronaviru odložily velké množství plánovaných operací nebo preventivních vyšetření.

- Pro potřeby studie kolektivní imunity proti covid-19 bylo v Česku vyšetřeno 15 508 lidí z plánovaných 27 tisíc. Pátým dnem se testovalo v Praze a v Brně, čtvrtým dnem organizátoři odebírali vzorky v Litoměřicích, třetím dnem se testovalo v Olomouci, Litovli a v Uničově. V hlavním městě byly naplněny všechny potřebné věkové kategorie. Výjimkou jsou chronicky nemocní pacienti, které zve v Praze Institut klinické a experimentální medicíny, a lidé, které k testování vybízí Český statistický úřad. Tyto osoby nejsou ve výše uvedené statistice zahrnuty.

- V Česku dosud unikátní způsob léčby pacienta s covid-19 začala o víkendu zkoušet Krajská nemocnice v Liberci. Pacientovi ve vážném stavu podali v sobotu zdejší lékaři krevní plazmu od dárce, který se z nákazy novým typem koronaviru vyléčil.

- "Vědci v laboratoři ve Wu-chanu aktivně pracovali na vývoji nejrůznějších forem koronaviru více než deset let,” uvedl přední ruský mikrobiolog a světově uznávaný expert v oblasti molekulární biologie Petr Čumakov a dodal, že podle něj tam vědci dělali absolutně šílené věci. Více zde.

- V Itálii za poslední den zemřelo 260 lidí s koronavirem, což je nejméně od 14. března. Oproti předchozímu dni, kdy se bilance také dostala na nejnižší úroveň za poslední týdny, se počet mrtvých snížil o více než 150. Itálie začne od pondělí 4. května v rámci uvolňování opatření zavedených kvůli koronaviru obnovovat průmyslovou výrobu, školy v zemi se ale opět otevřou až v září.

- Počet nakažených koronavirem v Rusku se opět zvýšil, za posledních 24 hodin vzrostl o 6361. O den dříve přibylo 5966 infikovaných, uvedla agentura Reuters s odvoláním na operativní štáb boje s nákazou. Celkový počet nakažených tak vzrostl na 80 949. 

- Na dvou nizozemských kožešinových farmách, které chovají norky, se nakazila zvířata od lidí koronavirem. S odvoláním na informace ministerstva zemědělství o tom v neděli informovala agentura ANP. Norky nakazili zaměstnanci farem, kteří měli příznaky nemoci covid-19, a podobné symptomy nyní mají i zvířata, která mají trávicí a dýchací obtíže.

 

koronavirus
Hodnocení:
(5.2 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.