Pondělí 27. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pondělí 27. dubna: Co by vám nemělo uniknout

27. 4. 2020

Česká republika epidemii nového koronaviru zvládla a nyní je třeba se zaměřit na kontrolovaný návrat k normálního životu, uvedl včera v České televizi ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

- V České republice je 7408 potvrzených případů nákazy koronavirem. Z nemoci Covid-19 se vyléčilo 2600 lidí, zemřelo 221 pacientů.

- Vláda zatím nemá ve Sněmovně vyjednanou podporu pro další prodloužení nouzového stavu, který má končit 30. dubna. Kabinet žádá o prodloužení do 25. května. Poslanci by o tom měli rozhodovat v úterý. 

- Systém chytré karantény je účinný, pokud přibývají stovky nakažených. Při nízkých počtech případů dohledání nemocných a jejich kontaktů neurychluje. V otevřeném dopise vládě a poslancům to uvedlo šest desítek epidemiologů a hygieniků z krajských hygienických stanic a některých zdravotnických institucí. Ohradili se proti tomu, že by chtěli být „zadržovatelem pokroku“. Systém chytré karantény se v Česku spustí 1. května. Podle záměru by měl urychlit vyhledávání nakažených a umožnit rychlejší návrat izolace.

- Návrat k běžnému provozu nemocnic a výkonu plánovaných zákroků určitě neproběhne během měsíce, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. Nemocnice kvůli opatřením v souvislosti s šíření nového typu koronaviru odložily velké množství plánovaných operací nebo preventivních vyšetření.

- Pro potřeby studie kolektivní imunity proti covid-19 bylo v Česku vyšetřeno 15 508 lidí z plánovaných 27 tisíc. Pátým dnem se testovalo v Praze a v Brně, čtvrtým dnem organizátoři odebírali vzorky v Litoměřicích, třetím dnem se testovalo v Olomouci, Litovli a v Uničově. V hlavním městě byly naplněny všechny potřebné věkové kategorie. Výjimkou jsou chronicky nemocní pacienti, které zve v Praze Institut klinické a experimentální medicíny, a lidé, které k testování vybízí Český statistický úřad. Tyto osoby nejsou ve výše uvedené statistice zahrnuty.

- V Česku dosud unikátní způsob léčby pacienta s covid-19 začala o víkendu zkoušet Krajská nemocnice v Liberci. Pacientovi ve vážném stavu podali v sobotu zdejší lékaři krevní plazmu od dárce, který se z nákazy novým typem koronaviru vyléčil.

- "Vědci v laboratoři ve Wu-chanu aktivně pracovali na vývoji nejrůznějších forem koronaviru více než deset let,” uvedl přední ruský mikrobiolog a světově uznávaný expert v oblasti molekulární biologie Petr Čumakov a dodal, že podle něj tam vědci dělali absolutně šílené věci. Více zde.

- V Itálii za poslední den zemřelo 260 lidí s koronavirem, což je nejméně od 14. března. Oproti předchozímu dni, kdy se bilance také dostala na nejnižší úroveň za poslední týdny, se počet mrtvých snížil o více než 150. Itálie začne od pondělí 4. května v rámci uvolňování opatření zavedených kvůli koronaviru obnovovat průmyslovou výrobu, školy v zemi se ale opět otevřou až v září.

- Počet nakažených koronavirem v Rusku se opět zvýšil, za posledních 24 hodin vzrostl o 6361. O den dříve přibylo 5966 infikovaných, uvedla agentura Reuters s odvoláním na operativní štáb boje s nákazou. Celkový počet nakažených tak vzrostl na 80 949. 

- Na dvou nizozemských kožešinových farmách, které chovají norky, se nakazila zvířata od lidí koronavirem. S odvoláním na informace ministerstva zemědělství o tom v neděli informovala agentura ANP. Norky nakazili zaměstnanci farem, kteří měli příznaky nemoci covid-19, a podobné symptomy nyní mají i zvířata, která mají trávicí a dýchací obtíže.

 

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.2 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Děkuji za informace.
Danka Rotyková
Na každém šprochu pravdy trochu ... nevěřím Číně její zprávy. Kdyby to tak šlo, měly by se ostatní státy od ní obchodně odstřihnout.
Naděžda Špásová
Díky za info, ti norci mě trochu vyděsili. :-)
Eva Mužíková
Díky Honzo, informace zde uvedené mi stačí, jinde nehledám.
Věra Ježková
Honzo, díky. Ten Wu Chang je příšerný. Více zde jsem radši nečetla.
Soňa Prachfeldová
Díky, jsem ráda, že se vracíme do života , nemůžeme se pořád schovávat. Jak se lidé těší na práci a pohyb.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.