Mládková přivezla do Česka
41 obrazů Františka Kupky

Mládková přivezla do Česka
41 obrazů Františka Kupky

25. 1. 2012

Sbírku jedenačtyřiceti děl Františka Kupky přivezla do pražského Musea Kampa mecenáška Meda Mládková. Díla zakoupila za půl milionu dolarů, které z dvou pětin zapůjčil podnikatel Jan Světlík, čtyřicet tisíc dolarů šlo z účtu Medy Mládkové a zbytek zaplatilo muzeum ze svých zdrojů.

„Usmlouvala jsem to na 500 tisíc, ale ani ty jsme neměli,“ uvedla Mládková s tím, že původně měla díla stát milion dolarů. Jde o 41 děl ze sbírky americké historičky Lilli Lonngren Andersové, kterou vyslal do Paříže bývalý ředitel Muzea moderních umění Alfred Barr mladší, jenž považuje Kupku za prvního abstraktního malíře. Meda Mládková se s Barrem osobně znala a mohla tak nákup domluvit.

Ještě není jisté, zda se všechna umělecká díla stanou součástí stálé expozice Musea Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových, mecenáška se o tom chce poradit s kurátorem muzea Jiřím Machalickým. Ve hře je i možnost samostatné výstavy.

Mezi obrazy patří například olejomalba Portrét, na níž Kupka ztvárnil svou nevlastní dceru Andrée z roku 1906 a která již předznamenává jeho budoucí abstraktní tvorbu. „Pozoruhodné jsou Biomorfní kompozice z let 1910 a 1911 vytvořené kvašem, pastelem a akvarelem, kde malíř vyjádřil lehký rytmus organických tvarů,\" podotkl Machalický.

Mládková je sběratelka a mecenáška umění. Po mnoha letech v exilu se po roce 1989 vrátila do Československa. Po smrti manžela Jana Viktora Mládka založila Nadaci Jana a Medy Mládkových. Zrekonstruovala Sovovy mlýny v Praze, kde se dnes nachází Museum Kampa. To uchovává sbírku středoevropského moderního umění a děl nejen Františka Kupky, ale i Otto Gutfreunda. Muzeum má v péči také další dvě hodnotné umělecké sbírky - sbírku Jiřího a Běly Kolářových a sbírku Jindřicha Chalupeckého.

Mecenáška se s Kupkou poprvé osobně setkala za svých studií dějin umění v Paříži v roce 1955 a od té doby se stala jeho vášnivou sběratelkou. Kolekce jeho děl tvoří jeden ze základních pilířů sbírky Jana a Medy Mládkových. Má dnes již takřka nevyčíslitelnou cenu. Obsahuje 215 studií, kreseb a obrazů a patří k nejucelenějším svého druhu na světě.

František Kupka je český malíř a grafik světového významu, jeden ze zakladatelů moderního abstraktního malířství. Převážnou část života strávil ve Francii. Jeho vztah k hudbě se podílel na vzniku a realizaci dalšího nového výtvarného směru – orfismu, tedy trendu, přibližujícímu malířství jiným uměním. Mezi jeho nejznámější díla patří studie Horká a Studená chromatiky, cyklus Vertikální kresby nebo cyklus Katedrála.

výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%