Mařákovci v Galerii Kooperativy
FOTO: Dušan Brabec a Galerie Kooperativy

Mařákovci v Galerii Kooperativy

22. 11. 2023

Umělecká sbírka pojišťovny Kooperativa, budovaná již přes 30 let, patří mezi největší soukromé sbírky a obsahuje cenná díla českých umělců od baroka do současnosti. Díla jsou postupně představována veřejnosti na pravidelných tematických výstavách. Vstupy na všechny výstavy jsou zdarma.

Mimochodem budova Main Point Karlin získala v roce 2012 ocenění Nejlepší kancelářská budova světa. Více o budově je na odkazu  https://cs.wikipedia.org/wiki/Main_Point_Karlín.

Aktuálně v galerii probíhá od 14.9. výstava obrazů adeptů krajinářské školy profesora Julia Mařáka na pražské Akademii pod slangovým názvem Mařákovci. Výstava potrvá až do 28.1.2024, 24. a 25.12. však bude galerie uzavřena.

U vchodu na výstavu vítá návštěvníky zarámovaný plakát k výstavě, obraz Františka Kavána Potok na jaře (viz úvodní foto k článku). Tento obraz a dalších 123 děl od 32 autorů (kromě Julia Mařáka např. Antonín Slavíček, Alois Kalvoda, Antonín Hudeček, Jaroslav Panuška, Josef Holub a další) jsou jak ze sbírek pojišťovny Kooperativa, tak ze zápůjček od soukromých sběratelů, Západočeské galerie v Plzni, Alšovy galerie na Hluboké, Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, Krkonošského muzea v Jilemnici a mimo jiné též od European Arts Investments s.r.o., provozující galerii EUROPEANartS, o níž jsem zde již psal, když v ní probíhala výstava kolážových technik Ladislava Nováka a Jiřího Koláře (viz www.i60.cz/clanek/detail/33158/cesti-autori-originalnich-vytvarnych-azovych-technik-vystava).

Přestože si lze všechna vystavená díla prohlédnout z pohodlí domova na internetu na odkazu www.koop.cz/galerie/vystavena-dila (je třeba rolovat dolů), osobní návštěva výstavy na člověka hluboce zapůsobí prostředím i zachycenou atmosférou české krajiny sálající z vystavených obrazů. Několik ukázek jsem nafotil a jsou připojeny pod článkem. Upozorňuji na poslední foto se dvěma obrazy pod stejnými názvy Zátiší s čápem s velmi podobnými náměty provedenými dvěma různými autory: Josefem A. Brousilem a Josefem Holubem. Po shlédnutí výstavy a uměleckém zážitku si pak může člověk pochutnat na výborné kávě, zákuscích nebo čerstvém pečivu za velmi příznivé ceny v přilehlé kavárně Mezi řádky, která zaměstnává lidi s hendikepem (viz www.koop.cz/galerie/kavarna).

Uvodni-foto-20.jpg

Galerie Kooperativy se nachází ve třetím patře budovy Main Point Karlin, v sídle pojišťovny Kooperativa na adrese Pobřežní 21, Praha 8 – Karlín. Galerie je otevřena úterý až pátek od 14 do 18 hodin, v sobotu a v neděli od 10 do 18 hodin.

kultura výstavy výtvarné umění
Hodnocení:
(4.8 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.