Náš nejmenší datel
FOTO: autorka

Náš nejmenší datel

1. 5. 2020

Krutihlav obecný je jen o trochu větší než vrabec a náleží do řádu šplhavců, kam se řadí strakapoudi, žluny a datli. Své jméno dostal podle svého chování, je-li vyrušen obvykle na hnízdě v dutinách stromů, celý se načepýří a kroutí hlavou na ohebném krku a syčí.

Má šplhavé nohy (dva prsty dopředu a dva prsty dozadu), ale nemá silný zobák a tuhá ocasní pera, o která se datli opírají na kmeni stromu. Z toho vyplývá, že nešplhá po kmeni, ani netesá do dřeva, ale sbírá drobný hmyz všude, kde je to možné. Velice dobře se skrývá tím, že se přitiskne ke kmení a vypadá jako uschlá větvička. Mnozí ale znají jeho zpěv, nebo to, jak se ozývá z různých alejí, sadů, zahrad a lesíků.

Na rozdíl od datlů je tažný a přilétá v této době až od rovníku v Africe. Dovede být velice agresivní a často obsadí násilím dutinu, kde hnízdí nějaký drobný pěvec, a zničí mu snůšku nebo zlikviduje malá ptáčata.

Obrázek je z bývalého vojenského prostoru Milovice-Mladá, kde probíhal odchyt těchto ptáků kroužkovatelem Národního muzea v Praze za pomoci nahrávky hlasu do jemné sítě, za účelem měření, vážení a kroužkování. 

příroda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.