Náš nejmenší datel
FOTO: autorka

Náš nejmenší datel

1. 5. 2020

Krutihlav obecný je jen o trochu větší než vrabec a náleží do řádu šplhavců, kam se řadí strakapoudi, žluny a datli. Své jméno dostal podle svého chování, je-li vyrušen obvykle na hnízdě v dutinách stromů, celý se načepýří a kroutí hlavou na ohebném krku a syčí.

Má šplhavé nohy (dva prsty dopředu a dva prsty dozadu), ale nemá silný zobák a tuhá ocasní pera, o která se datli opírají na kmeni stromu. Z toho vyplývá, že nešplhá po kmeni, ani netesá do dřeva, ale sbírá drobný hmyz všude, kde je to možné. Velice dobře se skrývá tím, že se přitiskne ke kmení a vypadá jako uschlá větvička. Mnozí ale znají jeho zpěv, nebo to, jak se ozývá z různých alejí, sadů, zahrad a lesíků.

Na rozdíl od datlů je tažný a přilétá v této době až od rovníku v Africe. Dovede být velice agresivní a často obsadí násilím dutinu, kde hnízdí nějaký drobný pěvec, a zničí mu snůšku nebo zlikviduje malá ptáčata.

Obrázek je z bývalého vojenského prostoru Milovice-Mladá, kde probíhal odchyt těchto ptáků kroužkovatelem Národního muzea v Praze za pomoci nahrávky hlasu do jemné sítě, za účelem měření, vážení a kroužkování. 

příroda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Zajímavý ptáček.
Jana Šenbergerová
Znovu jsem se vrátila, abych si ho připomněla. Hezký ptáček. Budu si dávat v přírodě větší pozor. Třeba ho vídám, ale považuji ho za jiného ptáka. Díky, že jste na svůj článek upozornila ve FD v souvislosti s fotografií, kterou uveřejnila Elena V.
Marie Bartošová
Když jsme v našem ornitologickém kroužku připravovali tématický večer Datlovití, vybrala jsem si datla černého, ale pro kolegu s referátem o krutihlavovi jsem malovala názornou ukázku. Několikanásobné zvětšení, aby všichni ,,lépe viděli" a hlavička byla zvlášť, na špejli, aby se mohla otáčet :-) Prý to umí až o 180 stupňů. Zdravím spřízněné duše a milovníky ptactva zvlášť!
Jaroslava Handlová
Žije u nás tolik krásných druhů! Mnohé se učím poznávat teprve nyní. Děkuji.
Jitka Hašková
Děkuji, to je moc zajímavé, hlavně pro mě z města.
Ladislav Vesecký
Mo hezký.
František Matoušek
Zatím jsem ho nespatřil.Díky.
Eva Mužíková
Zajímavé.
Soňa Prachfeldová
Díky, toé je tak pěkné, znát ptáčky, s bídou jsem se už naučila, který u nás přezimovává, vždy beru knížku a srovnávám, když vidím naživo.
Elena Valeriánová
Neměla jsem to štěstí ho vidět. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.