Adam Vojtěch: I po uvolnění koronavirových pravidel by senioři měli vycházet co nejméně
Foto: ministerstvo zdravotnictví

Adam Vojtěch: I po uvolnění koronavirových pravidel by senioři měli vycházet co nejméně

30. 4. 2020

Ačkoliv se řada opatření, zákazů, příkazů a doporučení v souvislosti s pandemií COVID-19 v poslední době rozvolňuje. Nicméně senioři jako nejohroženější skupina by se měli podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha stále držet spíše doma.

Opatření související s koronavirem se rozvolňují, nicméně senioři patří k nejohroženějším skupinám. Jak se mají nyní chovat a co mají dělat při podezření, že se nakazili?

Nejlepší prevencí pro seniory je i nyní vycházet z domu co nejméně, ideálně vůbec. Pokud pociťujete příznaky, necítíte se dobře a podobně, určitě nikam nechoďte a nejezděte. Můžete zavolat svému praktickému lékaři, který má veškeré potřebné informace, a poradí vám, co přesně dělat. Pokud je vám opravdu zle, můžete samozřejmě volat i linku 112, ale rozhodně je předem upozorněte, že pociťujete příznaky koronaviru. Tuto linku ale využívejte opravdu jen v krajní nouzi. Nejlepší je volat bezplatnou linku 1212, kde vám mohou poradit ohledně zdravotních, praktických i psychických problémů. Pod volbou 2 je zdravotní oblast a pod volbou 5 první psychologická pomoc, kterou vedou odborníci. Linka 1212 je bezplatná, prosím využijte ji.

 Jsou podle Vašeho názoru lépe chráněni ti, kteří se nechali očkovat proti chřipce? Očekáváte větší zájem o toto očkování?

Podle epidemiologů očkování proti chřipce před novým koronavirem neochrání. Chrání totiž proti onemocnění chřipkou, nikoliv proti jiným respiračním nákazám. V současné době tedy neočekáváme nějaký enormní nárůst zájmu o toto očkování, avšak i tak bych rád připomněl, že očkování proti chřipce je velmi užitečné. Pro budoucí horizont je možné vzhledem k nynější pandemii předpokládat, že bude obecně vyšší zájem o očkování, nejen proti chřipce.  

Mohou se senioři těšit na dostatek roušek a respirátorů? Jak je chce vláda distribuovat?

Zaměřujeme se i na další rizikové skupiny osob, nejen na seniory, ale i polymorbidní pacienty či pacienty po transplantacích a obecně pacienty se sníženou imunitou. Jsme v úzkém kontaktu s pacientskými organizacemi, se kterými řešíme preventivní opatření. V jednání je distribuce ochranných pomůcek k daným pacientům skrze centra specializované péče, kde se velká část těchto pacientů léčí. Pro ohrožené chronické pacienty, kteří se v centrech specializované péče neléčí, využijeme i další cesty, například zmíněné pacientské organizace. Dále je třeba zmínit, že se situace na trhu s ochrannými pomůckami uklidnila, trh se stabilizoval a je možné je již běžně koupit opět v lékárnách či na internetu.

Proč ještě nebyly zrušeny slevy na jízdné pro seniory, když by správně měli zůstávat doma? Tyto prostředky by se daly využít třeba na nákup ochranných pomůcek? Proč za dané situace proplácet neodůvodněné náklady soukromým dopravcům?

Tohle je záležitost, která není v mé gesci. Samozřejmě, že finanční prostředky jsou zapotřebí, a to víc než kdy jindy. Ministerstvo financí se snaží poskytnout co nejvíce prostředků, a proto již zrušilo například takzvanou účtenkovku. Slevy na jízdném jsou v kompetenci paní ministryně Schillerové, tudíž otázka by měla být směřována za ní.

Co byste aktuálně seniorům doporučil?

Seniorům bych doporučil opravdu zůstat preventivně doma a využít pomoci rodinných příslušníků nebo jiných nabízených sociálních služeb. Pokud musí nezbytně vycházet ven, tak ať k nákupu využijí pro ně stanovený čas, ať prvně k lékařům zavolají, než se k nim vydají, a hlavně ať mají neustále ochranný prostředek dýchacích cest. Rád bych jim i doporučil, ať zůstávají v klidu a nepodléhají panice. Určitě si pomůže popovídat po telefonu s někým z rodiny či známých, nebo s kýmkoliv z pomáhajících služeb.

Kde Vy sám čerpáte v této době energii? 

Energii mi momentálně dodává jakákoliv dobrá zpráva, zejména o stoupajícím počtu uzdravených osob. Mimo to mi energii určitě dodává i to jak se lidé dokázali v této době spojit a navzájem si pomáhat. Každý den volá spoustu lidí, kteří nabízejí svou nezištnou pomoc. Mrzí mne, že spolu procházíme touto těžkou dobou, ale přeji si, abychom ji všichni překonali co nejvíce ve zdraví.

 

Marcela Alföldi Šperkerová,
zdravotnický think tank Klub Mederi

Další informace, které můžete určitě využít, jsou na stránkách ministerstva zdravotnictví zde.

 

koronavirus zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%