Pátek 1. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pátek 1. května: Co by vám nemělo uniknout

1. 5. 2020

Vláda schválila prodloužení nouzového stavu do 17. května. A také změny v koronavirových opatřeních. Už 11. května budou povolena kina, divadla, sportovní a kulturní akce pro sto lidí. Přes uvolňování restrikcí dál platí nákupní doba pro seniory. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha lze o jejím zrušení uvažovat až na začátku června.

- Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku třetí den v řadě zrychloval. Za čtvrtek přibylo 103 nových potvrzených případů na celkových 7682. Uzdravilo se 3314 lidí a 236 pacientů nemoci Covid-19 podlehlo.

- Vládní návrh zákona ruší daň z nabytí nemovitých věcí se zpětným účinkem. Daň nebude muset platit ani ten, který nemovitost nabyl v prosince 2019. Pokud ji už zaplatil, pak mu bude podle ministryně vrácena. Daň představuje čtyři procenta z kupní ceny (případně odhadní, pokud je vyšší). U bytu v hodnotě dvou milionů korun jde o 80 tisíc korun.

- Vláda schválila výjimky pro nošení roušek. Nově je nemusí nosit děti do sedmi let ve školkách nebo dětských skupinách. Roušky nebudou muset nosit ani osoby s duševními poruchami. A výjimka také platí pro herce, umělce a moderátory či redaktory, kteří jsou sami ve studiu.

- V létě se nebudou moct konat velké festivaly, kterých si účastní zpravidla tisíce účastníků. Informoval o tom ministr kultury Lubomír Zaorálek. Zákaz těchto akcí bude podle něj platit do konce října. Místo vrácení vstupného budou moci organizátoři kulturních akcí dát zákazníkům vouchery na příští kulturní akci.

- Británie už je za vrcholem epidemie nemoci covid-19, epidemická křivka je na sestupu, řekl na tiskové konferenci premiér Boris Johnson. Ten dnes poprvé od návratu do premiérského úřadu po zotavení z nákazy koronavirem vedl zasedání vlády a vystoupil na pravidelném brífinku. Ministerský předseda uvedl, že je potřeba, aby dál pokračovala karanténní opatření přijatá kvůli nákaze. Zatím neoznámil, jak a kdy se budou uvolňovat. 

- Ekonomika eurozóny i celé Evropské unie v prvním čtvrtletí kvůli dopadům koronaviru prudce klesla. V zemích EU propad ve srovnání s předchozím čtvrtletím činí podle sezonně přepočtených údajů 3,5 procenta, v eurozóně 3,8 procenta, oznámil v prvním rychlém odhadu statistický úřad Eurostat. Jde o nejvýraznější propad od roku 1995, kdy se tyto údaje začaly sledovat

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.