Pátek 1. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pátek 1. května: Co by vám nemělo uniknout

1. 5. 2020

Vláda schválila prodloužení nouzového stavu do 17. května. A také změny v koronavirových opatřeních. Už 11. května budou povolena kina, divadla, sportovní a kulturní akce pro sto lidí. Přes uvolňování restrikcí dál platí nákupní doba pro seniory. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha lze o jejím zrušení uvažovat až na začátku června.

- Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku třetí den v řadě zrychloval. Za čtvrtek přibylo 103 nových potvrzených případů na celkových 7682. Uzdravilo se 3314 lidí a 236 pacientů nemoci Covid-19 podlehlo.

- Vládní návrh zákona ruší daň z nabytí nemovitých věcí se zpětným účinkem. Daň nebude muset platit ani ten, který nemovitost nabyl v prosince 2019. Pokud ji už zaplatil, pak mu bude podle ministryně vrácena. Daň představuje čtyři procenta z kupní ceny (případně odhadní, pokud je vyšší). U bytu v hodnotě dvou milionů korun jde o 80 tisíc korun.

- Vláda schválila výjimky pro nošení roušek. Nově je nemusí nosit děti do sedmi let ve školkách nebo dětských skupinách. Roušky nebudou muset nosit ani osoby s duševními poruchami. A výjimka také platí pro herce, umělce a moderátory či redaktory, kteří jsou sami ve studiu.

- V létě se nebudou moct konat velké festivaly, kterých si účastní zpravidla tisíce účastníků. Informoval o tom ministr kultury Lubomír Zaorálek. Zákaz těchto akcí bude podle něj platit do konce října. Místo vrácení vstupného budou moci organizátoři kulturních akcí dát zákazníkům vouchery na příští kulturní akci.

- Británie už je za vrcholem epidemie nemoci covid-19, epidemická křivka je na sestupu, řekl na tiskové konferenci premiér Boris Johnson. Ten dnes poprvé od návratu do premiérského úřadu po zotavení z nákazy koronavirem vedl zasedání vlády a vystoupil na pravidelném brífinku. Ministerský předseda uvedl, že je potřeba, aby dál pokračovala karanténní opatření přijatá kvůli nákaze. Zatím neoznámil, jak a kdy se budou uvolňovat. 

- Ekonomika eurozóny i celé Evropské unie v prvním čtvrtletí kvůli dopadům koronaviru prudce klesla. V zemích EU propad ve srovnání s předchozím čtvrtletím činí podle sezonně přepočtených údajů 3,5 procenta, v eurozóně 3,8 procenta, oznámil v prvním rychlém odhadu statistický úřad Eurostat. Jde o nejvýraznější propad od roku 1995, kdy se tyto údaje začaly sledovat

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Trend rozvolňování a tím větší nárůst počtu případů může být třeba náhoda, i když ...! Nezalekla se vládá soudu nějak moc ? Dík za informace.
Marie Pudichová
Vypadalo to, že jsme dobří, ale už si to nemyslím. Strach se pomalu vytrácí a je to vidět. Někteří si hrají na hrdiny a přitom jim nic neuniká. Chápu ty, kteří mají ztráty, neumím ale pochopit, když je seniorům vyhrazená doba nakupování, oni stejně jdou odpoledne, když je tam nejvíce lidí. (někdy i vícekrát za den). Přitom dopoledne jsou regály nepřebrané a prodejný čisté.
Danka Rotyková
Také si myslím, že lidé moc spěchají, tlak na rozvolnění opatření by se nám mohl vymstít. Ale co nakonec bude, to neovlivníme. To rozhodování vládě vůbec nezávidím.
Věra Ježková
Honzo, díky. Ta kina a divadla mi připadají poněkud předčasná.
Soňa Prachfeldová
Díky, už je to příznivější čtení.
Anna Potůčková
Děkuji za informace.
Dana Puchalská
Děkuji za informace.
Jitka Hašková
Děkuji za zprávy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%