Jak vyrobit kopřivový šampon, pesto a nádivku
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak vyrobit kopřivový šampon, pesto a nádivku

4. 5. 2020

Kopřiva čistí krev, působí proti anémii, proplachuje ledviny. Pomáhá také při revmatismu, dně i kožních potížích. Byla by škoda nevyužít všude rostoucí kopřivy a nezpracovat je k domácím receptům. Zde jsou tři -  na výrobu kopřivového šamponu, pesta a nádivky. 

Jak vyrobit kopřivový šampon

Kopřivový šampon je vhodný pro ty, kterým se vlasy hodně mastí a mají i problémy s padáním vlasů. Při pravidelném používání podporuje růst nových vlasů, vlasy jsou po použití šamponu zdravé, stejně tak vlasová pokožka.

K výrobě šamponu budete potřebovat:

  • Hrst čerstvých kopřiv
  • Hrst ořechových listů
  • 300 ml destilované vody
  • 3 lžíce strouhaného olivového nebo dětského bylinkového mýdla
  • pár kapek oblíbeného esenciálního oleje

Hrst čerstvých kopřiv povaříme spolu s hrstí ořechových listů v destilované vodě asi 5 minut. Poté odvar necháme hodinu louhovat, přecedíme jej, přidáme nastrouhané mýdlo a krátce povaříme. Po rozpuštění mýdla přidáme pár kapek esenciálního oleje a případně tenzid (konzervant, díky kterému šampon déle vydrží. Lze jej koupit v e-shopu či drogerii). Ještě teplý šampon nalijeme do připravené čisté lahve. Bez použití konzervantu vydrží kopřivový šampon asi týden.

 

Pesto z kopřiv

Pesto je hustá směs bylinek, oleje, ořechů a semínek, soli, česneku (a případně sýra). Pestem se dochucují těstoviny či saláty. Vyrobit si jej můžeme z nejrůznějších bylinek, například medvědího česneku, anebo „obyčejných“ kopřiv. Pesto můžete mít v lednici stále v zásobě a přidávat jej k různým pokrmům.

Co budete potřebovat: 

  • mladé listy kopřivy (pokud máte, přidáte i tři listy medvědího česneku)
  • mleté mandle nebo vlašské ořechy
  • olivový olej
  • 3-5 stroužků česneku

Mladé lístky kopřivy spaříme horkou vodou a posekáme na menší části. Takto si připravíme asi čtvrtlitrový hrnek posekaných kopřiv. Přidáme 200 ml panenského olivového oleje. Nastrouháme najemno 100 g spařených oloupaných mandlí nebo vlašských ořechů a přidáme je do nádoby ke kopřivám. Osolíme mořskou solí. Solíme opatrně, aby sůl chutí nedominovala. Podle chuti přidáme česnek nebo posekané lístky medvědího česneku. Směs rozmixujeme a plníme do sklenic. Lžící pesto do sklenic namačkáme tak, aby na povrch vystoupil olej, který tak vytvoří ochrannou vrstvu. Pesto se nemusí zavařovat a přesto se nekazí. V lednici vydrží celý rok.

 

Nádivka z kopřiv

Pečivo (nejlépe dva tři dny staré) pokrájíme na kostičky. Dáme do misky, posolíme, popepříme a přidat můžeme i trochu muškátového ořechu. Pak osmahneme na kostičky pokrájenou slaninu s jemně nasekanou cibulkou. Promícháme s nakrájeným pečivem a spařenými a posekanými mladými lístky kopřivy. Zalejeme mlékem nebo ještě lépe smetanou. Nakonec zlehka vmícháme do směsi sníh z bílků a necháme zapéct v troubě na 180 stupňů.

bylinky recepty
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%