Co ukázalo plošné testování? Imunizace společnosti je minimální
Ilustrační foto: ingimage.com

Co ukázalo plošné testování? Imunizace společnosti je minimální

6. 5. 2020

Onemocnění covid-19 zasáhlo Českou republiku jen minimálně. Nepotvrdily se tak některé domněnky, podle kterých se koronavirem možná nakazilo mnohem více lidí, než bylo vyšetřeno. Spekulovalo se o promoření obyvatelstva v rozmezí pěti až čtyřicreti procent.

Plošné testování, kterého se zúčastnilo celkem 26 549 lidí různých skupin obyvatelstva, odhalilo celkem 107 pozitivních lidí na koronavirus. Ukázalo se tak, že imunizace společnosti se pohybuje v řádu jednotek promile a ani v nejzasaženějších oblastech nepřesáhla pět procent. V Praze, Brně a Litoměřicích je méně než 0,6 procenta.

"Hlavní závěr studie je, že stupeň imunizace české společnosti je velmi nízký. Pohybuje se kolem jednotek promile," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci. Podle prvních odhadů se ukázalo, že lidí bez příznaků je asi 27 až 38 procent.

Nový koronavirus už podle Vojtěcha není problém celé země. „Už nemáme plošný problém, že by nám rostl pozitivně vyšetřených pacientů v celé České republice, ale máme lokální ohniska,“ popsal. Takovou situaci podle něj můžeme sledovat například na Chebsku, v Praze, Brně, Frýdku-Místku nebo v Ostravě. Proto je podle něj nutné v rámci chytré karantény „vytvořit model, který nám dovolí přímo v ohniscích zasáhnout,“ dodal Vojtěch. Právě řešení lokálních ohnisek je podle něj správnou strategií. Podle ministra není důvod měnit nastavený plán rozvolňování, ale je potřeba chránit rizikové skupiny.

Pozitivně se podle Ladislava Duška, ředitele Ústavu zdravotnivkých informací a statistik, vyvíjí počet vyléčených a zároveň klesá počet hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19. Jejich počet se pohybuje okolo tří stovek a klesá. „Narůstá počet vyléčených a mortalita se nevyhoupla nad tři procenta. Zásah do rizikových skupin obyvatel je zatím stabilní,“ řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

koronavirus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.