Skvělé křenové bramboráky plněné syrečkem. Tento a další recepty pro vás připravila Karolína Kamberská
Karolina Kamberská je autorkou čtyř kuchařských knih.

Skvělé křenové bramboráky plněné syrečkem. Tento a další recepty pro vás připravila Karolína Kamberská

13. 5. 2020

Nevíte už, co vařit k obědu v těchto časech? Inspirujte se "televizní" kuchařkou - Karolínou Kamberskou. A pokud vám recepty autorky čtyř kuchařských knih zachutnají, podívejte se na další na jejím blogu Radost podle Karolíny.

Kuřecí plátky s houbami, smetanou a rýží se sladkým hráškem (4 porce)

4 kuřecí řízky
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce másla
1 cibule
špetka drceného kmínu
lžička sladké mleté papriky
hrst pokrájených čerstvých, nebo namočených sušených hub
150 ml smetany 33%
300 g dlouhozrnné rýže
2 lžíce oleje
sůl
1/2 oloupané cibule
3 hřebíčky
1 lžíce másla
200 g mraženého hrášku
2 lžičky krupicového cukru
1 lžíce citronové šťávy

Řízky osolte a opepřete. Máslo rozpusťte v kastrolu a opečte na něm dosklovita jemně nakrájenou cibuli. Potom ji odhrňte stranou, přidejte maso a také ho opečte. Poprašte kmínem, paprikou a zpěňte ji. Přidejte houby, osmahněte je a vlijte smetanu. Přiklopte a duste na mírném ohni 5–10 minut. Promíchejte, ochutnejte a je-li třeba, dochuťte.
Rýži si připravte předem, abyste ji mohli podávat jako přílohu. Troubu předehřejte na 180 °C. Rýži propláchněte horkou vodou a nechte okapat. V kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a opečte na něm rýži dosklovita. Osolte, přilijte 450 ml vody, navrch položte cibuli se zapíchnutými hřebíčky a přiveďte k varu. Pak kastrol přiklopte poklicí a duste rýži v troubě 20–30 minut. Když je rýže měkká, odstraňte cibuli a rýži načechrejte vidličkou, aby byla sypká.
Zatímco je rýže v troubě, rozpusťte v rendlíku máslo, dejte na něj hrášek, přidejte cukr, citronovou šťávu a osolte. Promíchejte, zakryjte pokličkou a několik minut zvolna poduste. Že je hrášek hotový, poznáte ochutnáním – bude měkký, šťavnatý a stále ještě krásně kulatý. Jakmile dosáhnete tohoto stadia, vypněte plamen. Nakonec hrášek opatrně vmíchejte i se šťávou do hotové rýže. Na talíř dejte větší hromádku hráškové rýže, uprostřed utvořte prohlubeň a do ní navrstvěte maso s liškami a omáčkou.
 
 
Propečené brambory se slaninou a sýrem  (4 porce)
8–12 větších brambor s hezkou slupkou, varný typ B

3–4 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě drcený pepř
mletá sladká paprika
cca 4 velké plátky slaniny
případně 50 g sýra na posypání a zapečení (podle vaší chuti)

Brambory vydrbejte kartáčkem a osušte. Na prkénko si položte rovnoběžně vedle sebe dvě tenké vařečky nebo ideálně čínské hůlky. Mezi ně pokládejte brambory a krájejte je shora na plátky (silné cca 6 mm), ale nedokrajujte je, nůž se vám vždy zastaví tam, kde jsou hůlky – spodní část brambor tedy zůstane neprokrojená.

Brambory vyskládejte do pekáčku vyloženého alobalem, můžete je lehce otevřít, aby se vám uvolnily jednotlivé zářezy – jen pozor, aby se brambora nerozpadla. Pak je lehce polijte olivovým olejem, posypte solí, pepřem a v zářezech ještě lehce sladkou paprikou.
Slaninu si nakrájejte na malé plátečky o velikosti tak 3×2 cm a vkládejte je pravidelně do zářezů brambor (nemusí být ve všech). Dejte péct do trouby na 200 °C asi na 40 minut dozlatova a dokřupava, podle velikosti brambor. Pokud chcete použít i sýr, nasypejte ho na brambory až asi 15 minut před koncem. Podávejte s něčím osvěžujícím – třeba ředkvičkami, okurkami nebo salátem.

TIP: Můžete si samozřejmě vyhrát s kořením. Bramborám sluší třeba i chilli a pak spousta bylinek – rozmarýn, tymián, oregano, saturejka – podle vaší chuti.

 

Křenové bramboráky plněné syrečkem (4 porce)

1 kg brambor

6 cm čerstvého křenu
150 g hladké mouky
100 ml mléka
sůl
špetka drceného kmínu
2 vejce
6 stroužků česneku
1 lžíce majoránky
sádlo nebo olej na smažení
8 olomouckých tvarůžků

Brambory oškrábejte a nastrouhejte do mísy – polovinu nahrubo (pro nadýchaný objem) a polovinu najemno (pro dobrou soudržnost). Brambory asi pustí na dno mísy trochu vody, tu slijte.

Vmíchejte nastrouhaný křen, mouku, mléko, sůl, kmín, vejce, prolisovaný česnek a majoránku. Na závěr můžete přidat trochu mouky nebo mléka podle toho, jestli vám těsto připadá řídké nebo husté – nemělo by se úplně roztéct po pánvi, ale mělo by se dát dobře rozetřít. Pokud nemáte problém s ochutnáváním syrového těsta, klidně to udělejte, tak nejlépe poznáte, zda je dostatečně slané a výrazné.
Na pánvi rozpalte olej. Do něj sběračkou lijte placičky o něco větší, než je průměr tvarůžku. Na každou placičku položte tvarůžek, mírně ho vmáčkněte do těsta a shora ho přelijte další vrstvou bramborového těsta. Smažte z obou stran dozlatova.

TIP: Tyto plněné bramboráky smažte spíš na mírnějším plameni – protože na stranách, kde se obě vrstvy těsta stýkají kolem syrečku, je vrstva těsta poměrně vysoká, takže potřebuje pár minut, aby se propekla. Pokud si nejste jisti, jestli už máte propečeno, kousek okraje uždíbněte (stejně vás to jistě láká!) a budete mít jasno. Díky syrečku jsou tyto bramboráky opravdu syté, takže budou i velkému jedlíkovi stačit dva - vám tedy odpadne dlouhé stání u plotny... 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.