Čtvrtek 14. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Čtvrtek 14. května: Co by vám nemělo uniknout

14. 5. 2020

Z nemoci covid-19 se už v České republice vyléčily tři pětiny pacientů z celkového počtu 8 275 nakažených. V karanténě kvůli ochraně před šířením koronaviru jsou nyní zhruba 3 000 lidí. Včera však nemoci podlehlo dalších sedm pacientů, celkem už 290 lidí.

- Bolesti hlavy a ztráta čichu jsou dva nejčastější příznaky covidu-19 u evropských pacientů, u nichž měla nemoc mírný až středně těžký průběh. Vyplývá to ze studie zveřejněné v prestižním časopise Journal of Internal Medicine. Podle vědců souvisí výskyt jednotlivých příznaků i s věkem a pohlavím pacienta.

- Hodiny vyhrazené pro nákupy seniorů ve větších obchodech potravin a drogerií platí i po pondělním jednání vlády nadále kvůli názoru epidemiologů a hygieniků. V rozhovoru pro Blesk.cz to dnes řekl premiér Andrej Babiš. Je podle něj otázkou, jak dlouho bude opatření platit, a také to, zda kabinet neudělá rozdíl mezi tím, kdy jsou vyhrazené časy ve všedních dnech a o víkendech. Kabinet v pondělí možné zrušení omezení pro osoby mladší 65 let probíral, ale nakonec se rozhodl, že přístup do větších obchodů potravin a drogerií mezi 8:00 a 10:00 bude nadále možný jen pro osoby starší 65 let. Opatření z druhé poloviny března má chránit seniory jako rizikovou skupinu před nákazou nemocí covid-19.

- Někteří kadeřníci žádají vládu o zrušení povinnosti dvojí ochrany obličeje. Od pondělí mohli obnovit svou činnosti, při které ale musejí nosit roušku a navíc ochranný štít. Opatření je podle nich nadbytečné, především při fénování může být navíc rizikové. K apelu se připojilo přes 600 kadeřníků a podpisy dalších přibývají.

- Praha 6 chce přispět seniorům s nízkými příjmy na jídlo a léky. Na okamžitou podporu v boji proti novému koronaviru vyčlení radní až 50 milionů korun z dotace od magistrátu. Pomoc bude ještě schvalovat zastupitelstvo.  

- Ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD bude příští týden jednat se zástupci Slovenska a Rakouska o harmonogramu pro otevření hranic. Dojít by k němu mohlo v polovině června, uvedl. 

- Koupili jste si už letní dovolenou? Navzdory pandemii koronaviru se na ni s největší pravděpodobností můžete těšit. V řadě případů ale podmínky nebudou stejné jako v době, kdy vám ji cestovní kancelář prodala. Více se dozvíte zde.

- Ceny zeleniny a ovoce nejspíš zůstanou na nynější úrovni kvůli nedostatku komodit v Evropě. Cenu určuje množství zeleniny vypěstované v jihoevropských státech, kde nastal výpadek produkce kvůli koronavirové pandemii, řekl mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha. Podle údajů ČSÚ v dubnu meziročně zdražilo ovoce skoro o čtvrtinu. Ceny by se podle zemědělců neměly dál zvyšovat, v sezoně však zřejmě neklesnou.

- Poslanecká sněmovna schválila ošetřovné pro rodiče do června, byť nepošlou děti do otevřené školy. Poslanci podpořili i tříměsíční odklad sociálních odvodů za květen až červenec.

- Jako neuvěřitelný výjezd označili středočeští záchranáři zásah z minulého týdne. Vyjížděli do domova důchodců k ženě, která neustále zvracela. Pacientka se nakonec přiznala, že vypila hrnek dezinfekce AntiCovid.

- Ve Spojených státech skokově narostl denní počet zemřelých na následky onemocnění covid-19 oproti posledním dvěma dnům. Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse v zemi zemřelo za posledních 24 hodin 1894 pacientů s koronavirem. V neděli a v pondělí se přitom denní bilance pohybovala pod hranicí 900 obětí. Informovala o tom agentura AFP.

- Španělsko nechá uzavřené hranice pro většinu cestovatelů z ciziny do července. Dva zdroje blízké španělskému ministerstvu zahraničí to potvrdily agentuře Reuters . Země se tím pokusí vyhnout druhé vlně nákazy koronavirem.

- Marii Branyasové je 113 let a podle všeho je nejstarší Španělkou. Když se koncem března nakazila koronavirem, vyhlídky neměla zrovna nejlepší. Po několika týdnech v izolaci se však její zdravotní stav zlepšil. Jak sama uvedla, trpěla spíše jen mírnými symptomy.

- Od poloviny června dostane 950 tisíc domácností ve Vídni poukázky do kaváren a restaurací. Každá domácnost dostane poukázku v hodnotě 25 až 50 eur (685 až 1371 korun), uvedl server listu Die Presse. Za poukázky nebude možné zakoupit alkoholické nápoje. Opatření je součástí balíčku na podporu městské ekonomiky v souvislosti s koronavirovou krizí, který představil starosta Michael Ludwig.

 

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%