Čtvrtek 14. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Čtvrtek 14. května: Co by vám nemělo uniknout

14. 5. 2020

Z nemoci covid-19 se už v České republice vyléčily tři pětiny pacientů z celkového počtu 8 275 nakažených. V karanténě kvůli ochraně před šířením koronaviru jsou nyní zhruba 3 000 lidí. Včera však nemoci podlehlo dalších sedm pacientů, celkem už 290 lidí.

- Bolesti hlavy a ztráta čichu jsou dva nejčastější příznaky covidu-19 u evropských pacientů, u nichž měla nemoc mírný až středně těžký průběh. Vyplývá to ze studie zveřejněné v prestižním časopise Journal of Internal Medicine. Podle vědců souvisí výskyt jednotlivých příznaků i s věkem a pohlavím pacienta.

- Hodiny vyhrazené pro nákupy seniorů ve větších obchodech potravin a drogerií platí i po pondělním jednání vlády nadále kvůli názoru epidemiologů a hygieniků. V rozhovoru pro Blesk.cz to dnes řekl premiér Andrej Babiš. Je podle něj otázkou, jak dlouho bude opatření platit, a také to, zda kabinet neudělá rozdíl mezi tím, kdy jsou vyhrazené časy ve všedních dnech a o víkendech. Kabinet v pondělí možné zrušení omezení pro osoby mladší 65 let probíral, ale nakonec se rozhodl, že přístup do větších obchodů potravin a drogerií mezi 8:00 a 10:00 bude nadále možný jen pro osoby starší 65 let. Opatření z druhé poloviny března má chránit seniory jako rizikovou skupinu před nákazou nemocí covid-19.

- Někteří kadeřníci žádají vládu o zrušení povinnosti dvojí ochrany obličeje. Od pondělí mohli obnovit svou činnosti, při které ale musejí nosit roušku a navíc ochranný štít. Opatření je podle nich nadbytečné, především při fénování může být navíc rizikové. K apelu se připojilo přes 600 kadeřníků a podpisy dalších přibývají.

- Praha 6 chce přispět seniorům s nízkými příjmy na jídlo a léky. Na okamžitou podporu v boji proti novému koronaviru vyčlení radní až 50 milionů korun z dotace od magistrátu. Pomoc bude ještě schvalovat zastupitelstvo.  

- Ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD bude příští týden jednat se zástupci Slovenska a Rakouska o harmonogramu pro otevření hranic. Dojít by k němu mohlo v polovině června, uvedl. 

- Koupili jste si už letní dovolenou? Navzdory pandemii koronaviru se na ni s největší pravděpodobností můžete těšit. V řadě případů ale podmínky nebudou stejné jako v době, kdy vám ji cestovní kancelář prodala. Více se dozvíte zde.

- Ceny zeleniny a ovoce nejspíš zůstanou na nynější úrovni kvůli nedostatku komodit v Evropě. Cenu určuje množství zeleniny vypěstované v jihoevropských státech, kde nastal výpadek produkce kvůli koronavirové pandemii, řekl mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha. Podle údajů ČSÚ v dubnu meziročně zdražilo ovoce skoro o čtvrtinu. Ceny by se podle zemědělců neměly dál zvyšovat, v sezoně však zřejmě neklesnou.

- Poslanecká sněmovna schválila ošetřovné pro rodiče do června, byť nepošlou děti do otevřené školy. Poslanci podpořili i tříměsíční odklad sociálních odvodů za květen až červenec.

- Jako neuvěřitelný výjezd označili středočeští záchranáři zásah z minulého týdne. Vyjížděli do domova důchodců k ženě, která neustále zvracela. Pacientka se nakonec přiznala, že vypila hrnek dezinfekce AntiCovid.

- Ve Spojených státech skokově narostl denní počet zemřelých na následky onemocnění covid-19 oproti posledním dvěma dnům. Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse v zemi zemřelo za posledních 24 hodin 1894 pacientů s koronavirem. V neděli a v pondělí se přitom denní bilance pohybovala pod hranicí 900 obětí. Informovala o tom agentura AFP.

- Španělsko nechá uzavřené hranice pro většinu cestovatelů z ciziny do července. Dva zdroje blízké španělskému ministerstvu zahraničí to potvrdily agentuře Reuters . Země se tím pokusí vyhnout druhé vlně nákazy koronavirem.

- Marii Branyasové je 113 let a podle všeho je nejstarší Španělkou. Když se koncem března nakazila koronavirem, vyhlídky neměla zrovna nejlepší. Po několika týdnech v izolaci se však její zdravotní stav zlepšil. Jak sama uvedla, trpěla spíše jen mírnými symptomy.

- Od poloviny června dostane 950 tisíc domácností ve Vídni poukázky do kaváren a restaurací. Každá domácnost dostane poukázku v hodnotě 25 až 50 eur (685 až 1371 korun), uvedl server listu Die Presse. Za poukázky nebude možné zakoupit alkoholické nápoje. Opatření je součástí balíčku na podporu městské ekonomiky v souvislosti s koronavirovou krizí, který představil starosta Michael Ludwig.

 

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Také děkuji za informace.
Jitka Hašková
Díky za info.
Alena Tollarová
Díky za každodenní porci informací. Vrtá mi hlavou, jak se důchodkyně v DD dostala k tak velkému množství dezinfekce, že si ji mohla nalít do hrnku a vypít.
František Matoušek
Až neuvěřitelně zní zpráva, že důchodkyně vypila hrnek dezinfekce AntiCovid. Divila se , že potom neustále zvracela. Dodávám, že naštěstí. Díky za info.
Soňa Prachfeldová
Díky a hezký den.
Eva Flachsová
Hezké raníčko, je dobře že čísla nově infikovaných jsou již malá.Mezi mnoha zprávami o Covidu mi chybí nějaké výpovědi těch,,co nemoc prodělali.Krom jedné slečny z Moravy co byla pracovně v jihotyrolském hotelu...(I když budem nejraději když toto téma nebude aktuální). Ve Vídni přišla do schránek seniorům též poukázka na taxi,jednorázově..Ale nemyslím že by byl větší zájem.Protože i kancléř důrazně vybízel seniory aby nevycházeli,aby je děti nenavštěvovaly.On že s tatínkem komunikuje pouze po telefonu-aby snížil riziko...No a ještě -v Srbsku senioři nad 65let měli dovoleno vycházet jen v pátek,za nutnými nákupy.Už to po měsíci naštěstí změnili....Tak se přátelé blízká na lepší časy....
Dana Puchalská
Děkuji za informace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.