Pátek 15. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pátek 15. května: Co by vám nemělo uniknout

15. 5. 2020

Konec nákupních časů vyhrazených pouze pro seniory se zřejmě už brzy zruší. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly už k tomu není důvod poté, co se povolily návštěvy seniorů. O případném zrušení vymezené doby pro seniory v obchodech bude v pondělí jednat vláda.

- Počet vyléčených pacientů z nemoci covid-19 včera výrazně vzrostl, a to na 5227 lidí. Nemoci podlehlo 292. Celkem bylo koronavirem nakaženo 8330 lidí. Včera se oproti předchozím dnům zvýšil i počet nově nakažených, a to o 82 případů.

- Ministerstvo zdravotnictví začne od dnešního dne regulovat maximální cenu testu na covid-19 pro samoplátce a správní úřady. Stát bude nejvýše 1674 korun. V současné době za test, který potřebují pravidelně například lidé jezdící za prací do zahraničí, zaplatí lidé od 1800 do 3000 korun.

- Ministerstvo práce a sociálních věcí zjišťuje pomocí dotazníku zkušenosti zaměstnavatelů i zaměstnanců s prací z domova. Cílem studie je představit ucelenou zprávu o možnostech a využívání home office v jednotlivých oborech pracovních činností.možnostech a využívání home office v jednotlivých oborech pracovních činností. 

- Obavy Čechů ohledně koronavirové krize se podle průzkumu agentur ppm factum a Insiqua vztahují více k budoucnosti než k aktuální situaci jejich rozpočtu. Tři pětiny lidí chtějí zvažovat své útraty pečlivěji než před pandemií koronaviru a téměř 70 procent bude trávit dovolenou raději v ČR než v cizině. Stejný počet lidí přitom nyní nepociťuje žádný dopad na své příjmy. Autoři průzkumu v tiskové zprávě uvedli, že mnozí lidé si nedokážou představit, co lze v dalších měsících čekat, a spíše se obávají horších scénářů.

- Letní tábory by se mohly konat od 27. června, organizátoři se dohodli s hlavní hygieničkou na opatřeních proti koronaviru.

- Chorvatsko nepozorovaně otevřelo své hranice pro zahraniční turisty. Již od 9. května mohou využívat výjimku ze zákazu překročení hranic, která spočívá v prokázání „hospodářského zájmu“ Chorvatska na jejich příjezdu do země. Upozornil na to deník Jutarnji list , podle nějž se toto opatření v praxi vztahuje na všechny, kteří mají v zemi rezervované ubytování.

- S covidem-19 zemřelo na světě již více než 300 000 lidí, vyplývá z dat americké Univerzity Johnse Hopkinse . Potvrzených případů nákazy je 4,4 milionu. Nejvíce lidí zemřelo s covidem-19 ve Spojených státech, které podle univerzity evidují téměř 85 000 mrtvých. Následuje Velká Británie s 33 614 zemřelými, která je tak nejpostiženější evropskou zemí. 

- Itálie za posledních 24 hodin zaznamenala dalších 262 úmrtí pacientů s onemocněním covid-19, což je nejvíce za poslední týděn. V pěti předchozích dnech se bilance úmrtí pohybovala pod hranicí 200. Oproti středě stoupl i počet nově nakažených, a to o 992. Informoval o tom dnes úřad civilní ochrany. Celkový počet infikovaných v jihoevropské zemi překročil 223 000, z toho více než polovina, až 115 000 lidí, se už vyléčila. 

- Výrobce remdesiviru, americká farmaceutická firma Gilead Sciences, podepsala dohody s pěti výrobci léčiv v jižní Asii, konkrétně Indii a Pákistánu. Chce tak rozšířit dodávky léku, informuje BBC . Díky této dohodě se remdesiir dostane do 127 zemí. Remdesivir vyvinul ve firmě Gilead Sciences tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. 

 

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.