Pátek 15. května: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Pátek 15. května: Co by vám nemělo uniknout

15. 5. 2020

Konec nákupních časů vyhrazených pouze pro seniory se zřejmě už brzy zruší. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly už k tomu není důvod poté, co se povolily návštěvy seniorů. O případném zrušení vymezené doby pro seniory v obchodech bude v pondělí jednat vláda.

- Počet vyléčených pacientů z nemoci covid-19 včera výrazně vzrostl, a to na 5227 lidí. Nemoci podlehlo 292. Celkem bylo koronavirem nakaženo 8330 lidí. Včera se oproti předchozím dnům zvýšil i počet nově nakažených, a to o 82 případů.

- Ministerstvo zdravotnictví začne od dnešního dne regulovat maximální cenu testu na covid-19 pro samoplátce a správní úřady. Stát bude nejvýše 1674 korun. V současné době za test, který potřebují pravidelně například lidé jezdící za prací do zahraničí, zaplatí lidé od 1800 do 3000 korun.

- Ministerstvo práce a sociálních věcí zjišťuje pomocí dotazníku zkušenosti zaměstnavatelů i zaměstnanců s prací z domova. Cílem studie je představit ucelenou zprávu o možnostech a využívání home office v jednotlivých oborech pracovních činností.možnostech a využívání home office v jednotlivých oborech pracovních činností. 

- Obavy Čechů ohledně koronavirové krize se podle průzkumu agentur ppm factum a Insiqua vztahují více k budoucnosti než k aktuální situaci jejich rozpočtu. Tři pětiny lidí chtějí zvažovat své útraty pečlivěji než před pandemií koronaviru a téměř 70 procent bude trávit dovolenou raději v ČR než v cizině. Stejný počet lidí přitom nyní nepociťuje žádný dopad na své příjmy. Autoři průzkumu v tiskové zprávě uvedli, že mnozí lidé si nedokážou představit, co lze v dalších měsících čekat, a spíše se obávají horších scénářů.

- Letní tábory by se mohly konat od 27. června, organizátoři se dohodli s hlavní hygieničkou na opatřeních proti koronaviru.

- Chorvatsko nepozorovaně otevřelo své hranice pro zahraniční turisty. Již od 9. května mohou využívat výjimku ze zákazu překročení hranic, která spočívá v prokázání „hospodářského zájmu“ Chorvatska na jejich příjezdu do země. Upozornil na to deník Jutarnji list , podle nějž se toto opatření v praxi vztahuje na všechny, kteří mají v zemi rezervované ubytování.

- S covidem-19 zemřelo na světě již více než 300 000 lidí, vyplývá z dat americké Univerzity Johnse Hopkinse . Potvrzených případů nákazy je 4,4 milionu. Nejvíce lidí zemřelo s covidem-19 ve Spojených státech, které podle univerzity evidují téměř 85 000 mrtvých. Následuje Velká Británie s 33 614 zemřelými, která je tak nejpostiženější evropskou zemí. 

- Itálie za posledních 24 hodin zaznamenala dalších 262 úmrtí pacientů s onemocněním covid-19, což je nejvíce za poslední týděn. V pěti předchozích dnech se bilance úmrtí pohybovala pod hranicí 200. Oproti středě stoupl i počet nově nakažených, a to o 992. Informoval o tom dnes úřad civilní ochrany. Celkový počet infikovaných v jihoevropské zemi překročil 223 000, z toho více než polovina, až 115 000 lidí, se už vyléčila. 

- Výrobce remdesiviru, americká farmaceutická firma Gilead Sciences, podepsala dohody s pěti výrobci léčiv v jižní Asii, konkrétně Indii a Pákistánu. Chce tak rozšířit dodávky léku, informuje BBC . Díky této dohodě se remdesiir dostane do 127 zemí. Remdesivir vyvinul ve firmě Gilead Sciences tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. 

 

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Děkuji za informace,, nějak mi to včera uteklo, tak to dnes doháním.
František Matoušek
Představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Kluge upozornil, že jakékoli uvolňování opatření by mělo být provázeno zvýšeným testováním. Na covid-19 neexistuje ani lék, ani vakcína. Varoval před upřednostňování ekonomiky před zdravím.
Anna Potůčková
Děkuji za všechny dnešní informace.
Zdenka Soukupová
Jsem pyšná na to, že tým na remdesivir vedl ČECH.
Dana Puchalská
Děkuji za informace.
Soňa Prachfeldová
Jsou to děsivé lidské ztráty ve světě. Už by to té odporné pandemii mohlo stačit. Díky a hezký den.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.