Jedeme  do Svaté země: Doprava
Foto: autorka

Jedeme do Svaté země: Doprava

22. 5. 2020

Ráda bych Vás seznámila se životem v Izraeli. Tak jsem se rozhodla, že začnu u základu - doprava a vše, co nás čeká při cestě tam i zpět.

Do Svaté země můžete cestovat různými způsoby, a to autem nebo lodí. Ale to by trvalo poměrně dlouho, a tak nejlepší způsob je letadlem. Doporučuji izraelskou leteckou společnost EL-AL. Já tam nikdy jinou nelétám. Ale vše má své přednosti i nedostatky. Do Izraele létá ještě i naše letecká společnost, ale pak "bezpečnostní pohovor" budete muset absolvovat při příletu v Tel Avivu.

Na letiště už se musíte dostavit ne 2, ale 3 hodiny před odletem. A to z důvodu, že Vás čeká "bezpečnostní pohovor". V odbavovacím prostoru ruzyňského terminálu č.1 je část vyhrazena této letecké společnosti a je hlídána několika ozbrojenými českými policisty a také izraelskými protiteroristickými specialisty. Každý z cestujících čekající na odbavení je pak vyzván k následování některého z přítomných úředníků. Ti si odvedou jednoho po druhém k něčemu, co se podobá řečnickému pultu. A začíná "zpověď". Některé otázky jsou banální, jiné "doslova na tělo".

Pokud tedy projdete touto zpovědí, obdržíte malý žlutý lístek, kde jsou máte v kroužku uvedený Váš stupeň nebezpečnosti a můžete si vyzvednout palubní lístek a vše už probíhá jako při letech do jiných zemí.

Obecně se musí turisté připravit na přísná bezpečnostní opatření, která na letišti v Tel Avivu platí. Je to nejbezpečnější letiště na Blízkém Východě. i přesto, že řada muslimských zemí Izrael neuznává a některé by ho nejraději odstranily z mapy. Od roku 1972 se  na izraelském letišti  nestal žádný teroristický útok a nikdo ani neunesl žádné letadlo, které odtud odlétalo. Začátkem 70. let tu zemřelo 26 lidí. Další utrpěli zranění po přestřelce s teroristickou organizací "Japonská rudá armáda".

Z letiště do Jeruzaléma se lze dostat buď autobusem, autem a v poslední době i rychlovlakem. Po dálnici cesta  trvá cca 1,5 hodiny. Po cestě je nejzajímavější průjezd kolem středověké pevnosti Latrun, kde jsou  vidět vraky aut a vojenských transportérů. Jde o pozůstatky z bojů o zásobovací cestu do Jeruzaléma v době bojů po vyhlášení samostatného Státu Izrael v roce 1948.

Cesta z Tel Avivu zpět  probíhá obdobně jako na letišti v Praze. Cestou z Izraele jsou totiž kontroly mnohem přísnější než při příletu. Na letišti je třeba přijmout fakt, že Izraelci se vyptávají každého "Jak dlouho jste byli v Izraeli", "S kým jste mluvili", Jaké máte mezi sebou vztahy", "Jakého původu je Vaše jméno", "Kdo Vám balil kufr", "Dostali jste od někoho něco, co vezete s sebou"? To je základní výčet otázek, na něž musíte odpovídat. Pak dostanete na pas bílou nálepku s kódem od číslice 1 až 6. Stává se, že lidé kvůli kontrolám nestíhají letadlo, proto se vyplatí být při odletu na Ben Gurionu v předstihu.

Letiště Ben Gurion je pojmenováno po první izraelském premierovi Davidu Ben Gurionovi, který byl ve funkci 13 let.

Doufám, že jsem neodradila případné zájemce o cestování do Svaté země, ale pokud letíte s cestovkou, vše za Vás připraví její delegát. Ale když se do Izraele vypravíte, určitě nebudete litovat těch pár kontrol, které jsou určeny hlavně pro Vaši bezpečnost a za odměnu uvidíte nádhernou zemi plnou kontrastů, historie a zajímavostí. Byla jsem v Izraeli již desetkrát a doufám, že poletím i po jedenácté.Přeji štastnou cestu.

Shalom

Příští díl: Jak vypadá Žid

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%